27. Novembra 2023.

“Meta” preko Instagrama sakupljala podatke djece mlađe od 13 godina

Matična kompanija Instagrama i Fejsbuka već četiri godine nije ugasila naloge koji pripadaju deci, a znala je i da njen algoritam može usmeriti decu ka štetnom sadržaju, otkriva se u novoj federalnoj tužbi protiv “Mete”

Kompanija “Meta” je najmanje od početka 2019. godine odbijala da ugasi većinu Instagram naloga koje pripadaju deci mlađoj od 13 godina i prikupljala je njihove lične podatke bez saglasnosti roditelja, pokazuje dokument iz tekuće federalne tužbe protiv kompanije.

Prema tužbi u 54 tačke, “Meta” je prekršila niz američkih federalnih zakona o zaštiti potrošača, kao i Pravilo o zaštiti privatnosti dece na mreži (KOPPA), prenosi Si-En-En.

“‘Metini’ sopstveni zapisi otkrivaju da su na Instagramu prisutni milioni dece mlađe od 13 godina, kao i da stotine hiljada tinejdžera troše više od pet sati dnevno na ovoj platformi”, navodi se u sudskom dokumentu.

U tužbi se takođe ističe da je “Meta” znala da njen algoritam može usmeriti decu ka štetnom sadržaju.

Prema internoj komunikaciji kompanije “Meta” koja se citira u dokumentu, zaposleni su napisali da su zabrinuti zbog toga što “sadržaj na Instagramu deluje negativno na mlade između 10 i 12 godina i utiče na njihovo mentalno stanje”, kao i da algoritmi ove društvene mreže vode ove mlade u negativne spirale iz kojih je teško izaći.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare