Mercedes predstavio osvježeni GLE i GLE Coupe - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Mercedes predstavio osvježeni GLE i GLE Coupe

Mercedes-Benz je zvanično predstavio osvježeni model GLE, koji je dobio tehnologiju koja ga čini još sposobnijim za off-road, ali i “pametniji” MBUX sistem te novi GLE 400e 4Matic plug-in hibridni paket.

Novi plug-in hibridni GLE 400e pokreće 2,0-litarski četverocilindrični motor kombinovan s električnim motorom, a ova kombinacija isporučuje ukupno 252 KS. Model GLE 350 de 4MATIC dolazi sa 2,0-litarskim dizelskim motorom uparenim s također električnim motorom te zajednički razvijaju 194 KS. Svaka opcija pogona za GLE imat će određeni nivo elektrifikacije zahvaljujući Mercedesovom 48-voltnom blagom hibridnom sistemom, koji će u Evropi biti dodan 2,0 i 3,0-litarskim dizelskim motorima. GLE 300 d 4MATIC i GLE 450 d 4MATIC će isporučivati 266, odnosno 362 KS.

GLE 580 4Matic će se nuditi s Off-Road Engineering Package paketom, koji uključuje zaštitu podvozja, a SUV se dodatno podiže od tla zahvaljujući dostupnom zračnom ovjesu.

Off-road mod će biti dostupan i u infotaiment sistemu te će vozaču pružati različite korisne informacije. Sistem je povezan s kamerama (360 stepeni) tako da će vozač imati bolji pregled terena koji ga okružuje.

Mercedes je dodao i novi Trailer Route Planner koji će pomoći vozačima da odaberu odgovarajuću rutu ukoliko koriste prikolicu. Trailer Maneuvering Assist će mu pomagati pri parkiranju prikolice. Ovaj sistem je povezan s kamerama i automatski kontroliše upravljanje vozilom pri brzini do 4,5 km/h.

MBUX je sada “pametniji” nego ikad te je u svojoj drugoj generaciji. Iako ekrani u modelu GLE ostaju iste veličine od 12,3 inča, ipak je moguće putem njegovog ekrana osjetljivog na dodir kontrolisati više podešavanja vozila i udobnosti. Dostupni su i bežični Android Auto i Apple CarPlay sistemi, dok je Mercedesov asistent efikasniji nego ikad, a takav će i ostati zahvaljujući over-the-air nadogradnjama.

Što se tiče unutrašnjosti, ona je unaprijeđena brojnim karakteristikama posušenim iz modela Maybach GLS i S-Klase, a one uključuju novi upravljač sa senzorskim površinama koje služe za kontrolu vozačevog i centralnog ekrana.

Unutrašnjost krase i hromirani centralni i bočni ventilacijski otvori koji su ranije bili rezervisani za Maybach GLS, a korišten je i materijal iz paketa MANUFAKTUR Piano Black Flowing Lines koji je ranije bio ekskluzivan za GLS. Nove opcije boja za unutrašnjost su Catalana bež/crna i Bahia smeđa/crna.

Mercedes je poradio i na dizajnu eksterijera, viljive su promjene na prednjem braniku, maska sadrži dvije horizontalne letvice i hromirane detalje.

Promijenjena su i stražnja svjetla tako da su nazad sada dva horizontalna bloka, a ambijentalno osvjetljenje sada ima opciju projektovanja Mercedesovog uzorka.

Kupci će moći izabrati Twilight plavu i Alpine sivu boju za svoj GLE, kao i nove setove 19 i 20-inčnih felgi.

Danas objavljeno

Završen sajam automobila u Beogradu– nevjerovatna posjeta

Vanja A

U Italiji će ograničenje na auto-putu biti 150 km/h

Vanja A

Zapadnjaci otišli, dolaze Iranci – prodavaće Rusima automobile za 13.000 dolara

Vanja A

Ostavite komentar