19. Aprila 2023.

Meksički predsjednik: “Meta smo špijuniranja od strane Pentagona”

On je dodao da će početi da poverava informacije iz oružanih snaga kako bi zaštitio nacionalnu bezbednost, preneo je Rojters.

Njegovi komentari su usledili nekoliko dana nakon što je Vašington post objavio informacije o očiglednim tenzijama između meksičke mornarice i vojske, pozivajući se na brifing američke vojske, koji je otkriven u onlajn curenju tajnih američkih vojnih zapisa.

“Od sada ćemo čuvati informacije mornarice i Ministarstva odbrane, jer smo meta špijuniranja od strane Pentagona”, rekao je Obrador.

U Vašington postu navodi se da nema naznaka da je citirani dokument došao iz presretnutih komunikacija meksičkih zvaničnika. Obrador je u ponedeljak rekao da akcije američkih obaveštajnih službi predstavljaju “uvredljiv upad koji ne bi trebalo da bude prihvaćen ni pod kakvim okolnostima”, dodajući da ne planira da ukori SAD, ali da će u nekom trenutku razmatrati uslove za saradnju.

Meksički predsednik je bio pod pritiskom da vojsku pozove na odgovornost za godine navodnih zlostavljanja, uključujući prijavljene nestanke ljudi i ubistva. Uprkos tome, on je uvećao značaj uloge vojske u javnoj bezbednosti i nastojao da pod njenu kontrolu stavi Nacionalnu gardu koja pripada policiji, navodi Rojters.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare