22. Marta 2023.

Meksički predsjednik: Amerikanci su lažovi

Lidera Meksika uznemirile su tvrdnje administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena da postoje verodostojni izveštaji o nezakonitim ubistvima od strane meksičkih vlasti, kao i o prisilnim nestancima, mučenju i drugim načinima nehumanog postupanja prema civilima. A nisu mu se dopale ni kritike SAD zbog korupcije, rasprostranjenog kriminala i niske stope krivičnog gonjenja.

“To nije istina. Oni su lažovi. Ne vredi se ljutiti. Takvi su. SAD veruju da je to vlada sveta”, istakao je Lopez Obrador.

On je ovo prokomentarisao pred zakazani sastanak sa bivšim američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem koji je sada Bajdenov izaslanik za klimu.

Odnosi Meksika sa Vašingtonom, inače su se pogoršali poslednjih nedelja zbog niza kidnapovanja američkih državljana u severnom Meksiku, uključujući i slučaj ubistva dve osobe koje je počinila grupa povezana sa narko kartelom.

Meksički predsednik je sugerisao da je tenzije između zemalja podstakao “antimeksički” konzervativni element u američkoj vladi, koji je i iskoristio otmice da napadne bezbednosni dosije njegove zemlje.

“Meksiko je bezbedniji od Sjedinjenih Država”, rekao je on novinarima prošle nedelje.

Portparol Stejt departmenta Vedant Patel u utorak je odgovorio na kritike Lopeza Obradora braneći optužbe SAD protiv meksičke vlade.

“Prijavljena umešanost pripadnika meksičke policije, vojske i drugih vladinih institucija u ozbiljna dela korupcije i nezakonita proizvoljna ubistva i dalje je ozbiljan izazov za Meksiku, i zato su istaknuti u našem izveštaju”, naveo je on.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare