26. Augusta 2024.

Meksička salata

Zamislite da možete uživati u svim bogatim aromama i sastojcima meksičkog burita, ali bez tortilje. Upravo to vam donosi burito u zdjeli!

Ovo jelo sadrži sve što možete pronaći u klasičnom buritu: čili, korijander, limetu, grah, kukuruz, rižu, avokado. Ovakva raznolikost sastojaka čini svaki zalogaj jedinstvenim i punim doživljaja.

Odlučili smo izbaciti tortilju iz tradicionalnog recepta i stvorili smo nešto jednostavno neodoljivo. A najbolji dio? Možete dodati još omiljenih sastojaka kako biste burito zdjelu učinili još bogatijom. Naši favoriti su crvena paprika, ajsberg salata, a za odvažne je preporuka mango.

Vjerujemo da će ova zdjela zadovoljiti vašu žudnju za meksičkom kuhinjom!

Sastojci (za 4 osobe):

600 g piletine

2 kašike tako mješavine začina

3 kašike ulja

Jedna i po čaša integralne riže

1 mala konzerva crvenog ili crnog graha

1 mala konzerva kukuruza

300 g čeri paradajza

Pola avokada

1 ljubičasti luk

80 g čedar sira

2 kašikee sjeckanog korijandera

pola limete

200 g kiselog vrhnja

so

Priprema:

Piletinu možete začiniti tako mješavinom začina dan ranije, a ispeći je na ulju netom prije slaganja zdjele.

Rižu kuvajte uz dodatak 1 kašičice soli. Kuvanu procijedite, a zatim u nju dodajte sjeckani korijander te koricu i sok limete.

Avokado narežite na kockice, čeri paradajz na polovine ili četvrtine, a ljubičasti luk na sitne kockice. Sir naribajte, dok ćete kukuruz i grah ocijediti i proprati. Povrće slobodno blago posolite.

Uzmite četiri zdjele. Raspodijelite rižu kojom ćete prekriti dna zdjela. Ostale sastojke rasporedite po riži u krug.

Na sredinu zdjele stavite otprilike 50 g kiselog vrhnja te po želi pospite s malo čili praha, prenosi “Živim”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare