Ukusne su i tople i hladne, a priprema je jednostavna
Iz bakine kuhinje nam stiže recept za kiflice će vas oduševiti svojom jednostavnošću i neodoljivim ukusom. Mekane, vazdušaste i pune sira, ove kiflice su savršene za doručak, užinu ili kao poslastica uz kafu. Ukusne su i tople i hladne, a priprema je jednostavna čak i za početnike u kuhinji. Iskoristite ovaj recept i uživajte u domaćim kiflicama bez dodatnih masti!
Kiflice – sastojci:
300 ml mleka
3 jaja
5 kašika ulja
malo ulja za premazivanje
20 gr kvasca svežeg
50 ml mleka za kvasac
1 kašičica šećera
800 gr brašna
malo soli
200 gr sira
Kiflice – priprema:
U 50 ml mleka izdrobiti kvasac i dodati šećer. Ostaviti da naraste. U vanglicu razbiti dva jaja i malo žicom izlupati. Dodati ulje i nadošli kvasac. Ubaciti 300 ml mleka brašno, so i zamesiti glatko testo. Ostaviti da odmori 30 minuta.
Podeliti testo na četiri dela, pa svako na pola. Oblikovati rukama lopte i pokriti da odmore 10 minuta. Svaku loptu podeliti na pola i oklagijom razvući u veći krug. Premazati maslinovim uljem i iseći na 8 trouglova 4, pa još na 4. Svaki trougao oklagijom polako razvući po dužini što tanje.
U sir staviti belance, a žumance ostaviti za premazivanje. U širi deo staviti punu kašičicu sira, pa uviti kiflicu i ređati u podmazan pleh. Pokriti da odmore 15 minuta.
U žumance staviti 2 kašike mleka, pa četkicom izjednačiti i premazati kiflice polako. Posuti susamom i krupnom solju. Rerna je ugrejana na 200 stepeni može i 210 i peći 30 minuta da porumene. Pokriti krpom, pa uživati u savršenom ukusu.
Magazin.novosti.rs