20. Marta 2023.

Medvedev upozorava Hag: Uslijediće monstruozne posljedice ako ste ozbiljni u vašoj namjeri

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da je svet doživeo konačni kolaps sistema međunarodnog prava i da je njegova glavna mana neefikasnost.

Medvedev je dodao da će posledice odluke Međunarodnog krivičnog suda o hapšenju ruskog predsednika Vladimira Putina, po međunarodno pravo biti monstruozne i da je sve ovo u suštini urušavanje temelja, principa prava.

“Došlo je do konačnog kolapsa sistema međunarodnog prava. Priznajem, ni ranije nije bio baš efikasan. Posebno njene međunarodne institucije. Liga naroda se raspala, SSSR je razmišljao o istupanju iz UN. Konvencije i drugi međunarodni akti se danas s mukom usvajaju, postoji potpuna pristrasnost i diktatura grupe anglosaksonskih zemalja”, napisao je Medvedev na Telegramu.

On je istakao da je glavni nedostatak sistema međunarodnog javnog prava njegova neefikasnost.

“Zemlje ne žele da sprovode pristrasne akte Generalne skupštine UN, da stave veto na odluke Saveta bezbednosti, napuštaju razne institucije UN. Razlog je njihova nepravda koja se zasniva na neprihvatljivosti prinude grupe suverenih država.  Ibo par in parem non habit imperium (Jednaki nemaju suverenitet jedni nad drugima)”, naglasio je Medvedev.

“Uključujući i postulate o neminovnosti odgovornosti. Sada niko neće ići ni u kakve međunarodne organe, svi će se međusobno dogovarati. Sve glupe odluke UN i drugih struktura će pucati po šavovima. Dolazi sumorni pad čitavog sistema međunarodnih odnosa. Poverenje je nestalo”, dodao je.

“Sudije Međunarodnog suda su se naprasno uzbudile. Gle, kažu, hrabri smo, nismo se uplašili da dignemo ruku na najveću nuklearnu silu. Jao gospodo, svi hodaju pod Bogom i raketama. Sasvim je moguće zamisliti ciljanu upotrebu hipersoničnog ‘oniksa’ iz Severnog mora sa ruskog broda u haškoj sudnici. A sud je samo bedna međunarodna organizacija, a ne stanovništvo NATO zemalja. Dakle, rat neće početi, jer se oni plaše. Dakle, građani sudije, pažljivo pogledajte u nebo”, zaključio je bivši ruski predsednik.

Moskva je više puta opovrgla optužbe da su njene snage počinile zločine tokom trajanja Specijalne vojne operacije.

Kako piše u optužnici, predsednik Putin je “navodno kriv za nedozvoljeno prebacivanje i deportovanje dece iz okupiranih teritorija Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije”, a koji su “navodno izvršeni nakon 24. februara 2022. godine”.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare