Kuhanje tjestenine u umaku štedi vrijeme i čišćenje, dok pasti daje više okusa. Ovaj brzi recept je takođe beskrajno prilagodljiv i podložan je mnoštvu lakih zamjena sastojaka. Zamijeni špinat bilo kojim povrćem koje imaš pri ruci, kao što su narezane tikvice i šampinjoni, ili dodaj ostatke piletine. Integralne špagete su zdravija alternativa.
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 šolja sjeckanog luka
- 6 češnjeva bijelog luka, sitno isjeckanog
- 1 limenka neslanog paradajza sitnih kockica, neocijeđenog
- 1 ½ šolje neslanog pilećeg temeljca
- ½ kašičice sušenog origana
- 250 g integralnih špageta
- ½ kašičice soli
- 300 g svježeg špinata
- 1/4 šolje parmezana, narendanog
Priprema:
Zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodaj ulje, luk i bijeli luk u tavu; dinstaj 3 minute ili dok luk ne počne da porumeni. Dodaj paradajz, temeljac, origano i tjesteninu, tim redom.
Pusti da proključa. Poklopi, smanji vatru na srednje nisku i kuhaj 7 minuta ili dok tjestenina nije skoro gotova.
Dodaj špinat postepeno, miješajući dok ne uvene. Makni s vatre; ostavi da odstoji 5 minuta. Pospi sirom i posluži.
Ultra.ba