Mediji: Sastanak Putina i Sija - događaj koji će promijeniti svijet - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Mediji: Sastanak Putina i Sija – događaj koji će promijeniti svijet

Susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Si Đinpinga, koji će se održati tokom njegove posjete Moskvi, koja počinje danas, mogao bi da bude događaj koji će promijeniti svijet, piše australijski list The Australian.

List podsec´a da razgovori o situaciji u Ukrajini, koji c´e se voditi između ruskog i kineskog lidera, imaju potencijal da postanu „događaj koji transformiše svet“, ali c´e svaki mirovni plan koji proiziđe iz njih biti „u velikoj meri fokusiran na poziciju Rusije“.

“Si Đinping počinje državnu posetu Rusiji, koju Peking naziva mirovnom posetom, kako bi odigrao ulogu posrednika u okončanju vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine. Susret dvojice lidera bic´e pažljivo prac´en u zapadnim prestonicama, pokušavajuc´i da ulove znake da kineski predsednik insistira na početku mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva”, ističe list.

Kako list ističe, glavni rezultat posete kineskog lidera Moskvi može biti plan za mirovni sporazum koji c´e omoguc´iti rešavanje vojnog sukoba u Ukrajini, koji čeka ceo svet.
“Potvrdivši svoju sposobnost da bude međunarodni posrednik tokom neočekivanog diplomatskog pomirenja Saudijske Arabije i Irana, Peking nastoji da učvrsti svoju ulogu mirotvorca. Čini se da Kremlj takođe pozdravlja napore Kine i njenu spremnost da pomogne u okončanju sukoba, u kojoj se Kina pozicionirala kao neutralna strana, odbijajuc´i da osudi invaziju i optužujuc´i Sjedinjene Države i zemlje NATO-a za vojnu podršku Kijevu“, napominje Australian, dodajuc´i, međutim, da c´e se SAD „suprotstaviti pozivima Kine na prekid vatre tokom posete kineskog lidera Moskvi, jer c´e to ic´i u prilog Rusiji“.

Prema pisanju lista, još jedan ishod putovanja Si Đinpinga u Moskvu mogao bi da bude dogovor o izgradnji „brze železnice koja c´e povezati Tihi i Atlantski okean i transformisati Kinu, dajuc´i toj zemlji status najvec´e svetske sile“.

„Tokom proteklih 2.000 godina samo je Britansko carstvo uspelo da stvori globalnu transportnu mrežu, ali čim Peking poveže Tihi okean sa Atlantikom, on c´e ponoviti i nadmašiti ovaj uspeh. Teško da c´e to biti moguc´e učiniti bez podrške Rusije“, ističe publikacija.

Danas objavljeno

Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Vanja A

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti Rusije

Vanja A

Kamion sletio s puta, jedna osoba nastradala

Vanja A

Ostavite komentar