31. Januara 2023.

Med kao zamjena za šećer: Da li je ovo pametna ideja?

“Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80% šećera. Ne kažemo da morate uvrstiti med u ishranu ukoliko trenutno izbegavate šećer, ovo se više odnosi na zamenu. Ako koristite beli šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamena tih šećera za med može smanjiti brojne metaboličke rizike”, rekao je Tausef Kan, viši istraživač i naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Torontu.

Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 ispitanika, kako bi utvrdili uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u saopštenju istraživanja.

“U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja koja su proučavala metaboličke bolesti”, rekao je Kan.

Konzumacija meda bila je povezana sa nižim iznosom šećera u krvi, nižim iznosom holesterola kao ni triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila “klinički vrlo mala”.

“Međutim, to pokazuje da nema štete kada je konzumacija meda u pitanju, te da i malo smanjenje takođe može biti dugoročno korisno”, pojasnio je.

Kan je primetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje ceđenje i filtriranje, a zatim zagrevanje u kratkom vremenskom periodu. To, kako kaže, zapravo oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj učinak.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare