25. Septembra 2023.

Masovno privođenje demonstranta

Jermenska policija privela je do ponedeljka ujutro 53 demonstranta u Jerevanu koji su zahtevali ostavku premijera Nikola Pašinjana.

Demonstranti od jutros blokiraju ulice Jerevana, pokušavajući da parališu saobraćaj u gradu.

U nedelju su organizatori protesta pozvali građane da zaustave saobraćaj u prestonici blokadom ulica od 7 do 11 časova.

U jednoj od centralnih gradskih ulica policija je deo demonstranata privela i odvela i pre početka akcije.

Protesti u glavnom gradu Jermenije ne jenjavaju od prošlog utorka, kada je Azerbejdžan pokrenuo vojnu operaciju u Karabahu.

Na Trgu republike u centru Jerevana demonstranti traže ostavku premijera Nikola Pašinjana, koji je priznao Karabah kao deo Azerbejdžana.

S vremena na vreme dolazi do sukoba i tuče između demonstranata i policije.

Eskalacija situacije u Nagorno Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana 19. septembra je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka.

Uz posredovanje ruskih mirotvoraca, vlasti Nagorno Karabaha su u sredu 20. septembra prihvatile predlog o prekidu vatre od 11 sati, saopštile su vlasti nepriznate republike. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su Azerbejdžan i Karabah dogovorili potpuni prekid vatre.

Prošle godine Jerevan i Baku su uz posredovanje Rusije, SAD i EU počeli pregovore o budućem mirovnom sporazumu.

Prethodno, krajem maja 2023. godine, Pašinjan je izjavio da njegova zemlja priznaje suverenitet Azerbejdžana zajedno sa teritorijom Karabaha, u ukupnoj površini od 86,6 hiljada kvadratnih kilometara.

Azerbejdžanski lider Ilham Alijev izjavio je da Baku i Jerevan mogu da potpišu mirovni sporazum u najskorije vreme, ukoliko Jerevan ne promeni svoj stav.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sednici Istočnog ekonomskog foruma izjavio da je jermensko rukovodstvo, zapravo, priznalo suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno Karabahom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare