18. Aprila 2023.

Mask nije odolio – osnovao je sopstvenu AI kompaniju

Mask je još 2018. napustio kjompaniju i u poslednje vreme često kritikuje rad OpenAi-ja, smatrajući da ne vodi dovoljno računa o bezbednosti i privatnosti korisnika.

Nedavno se Mask založio za regulaciju tehnologije i potpisao otvoreno pismo u kojem je tehnološke zvaničnike pozvao da stave šestomesečnu pauzu u njen razvoj.

Prema tvrdnjama Wall Street Journala i Financial Timesa, Mask je sada osnovao sopstvenu kompaniju za veštačku inteligenciju pod nazivom X.AI Corp.

Na osnovu državne prijave od prošlog meseca koju su izvori videli, nova kompanija je osnovana u Nevadi i navodi Maska kao jedinog direktora, kao i Džareda Birčala kao sekretara. Poznato je da Mask ima poseban afinitet prema slovu “X” i nedavno je preimenovao Twitter Inc. u X Corp.

U ovom trenutku Maskovi planovi za X.AI Corp nisu jasni, ali prethodni izveštaji daju naznake o tome kako napreduju Maskovi napori u razvoju veštačke inteligencije.

Navodno je u martu angažovao dva bivša istraživača DeepMinda, uključujući naučnika Igora Babučkina, za kojeg se veruje da vodi novi projekt. Mask je također navodno kupio 10.000 GPU-ova za razvoj veštačke inteligencije u jednom od Twitterovih centara podataka.

Prema navodime The Timesa, on već pregovara s investitorima Tesle i SpaceX-a da ulože novac u njegov novi poduhvat.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare