31. Marta 2023.

Mančester junajted duguje skoro milijardu funti

Kroz kombinaciju bruto duga, pozajmica banaka i neizmirenih naknada za transfere sa pripadajućim plaćanjima.

Za razliku od prethodnih godina, nakon što je klub objavio ove rezultate, nije bilo poziva investitora kao rezultat tekućeg “strateškog pregleda”.

To bi moglo da dovede do prodaje velikana Premijer lige.

Sama revizija je usredsređena na to kako da se zadovolje potrebe kluba za dugoročne kapitalne investicije, posebno za poboljšanje Old Traforda i klupskog trening terena u Karingtonu, i – naglašava se – nije zbog problema sa kratkoročnom likvidnošću.

Ipak, iznos dugovanja kluba je porastao.

Dok glavni dug ostaje na 650 miliona dolara, promena kursa znači da klub duguje 535,7 miliona funti u poređenju sa 477,1 miliona funti u istom periodu prethodne godine.

Pored toga, 206,2 miliona funti je uzeto iz tekuće kreditne linije, sa još 227,7 miliona funti koji se duguju na ime neplaćenih naknada za transfere.

Klub jeste imao 31 milion funti u gotovini ili ekvivalentan iznos, ali ukupna suma ostaje tek nešto manja od milijardu funti.

BBC Sportu je rečeno da su brojke dokaz “nategnute” finansijske situacije, iako se naglašava da se to već promenilo na bolje, zbog velikih prihoda od utakmica i impresivne prodaje sezonskih karata – i očekuju da će se to nastaviti.

Zaista, u knjiženju profita od 6,3 miliona funti za kvartal, Junajted je takođe otkrio da je prihod od sponzorstva porastao za 43,2% na 50,4 miliona funti u odnosu na prethodni kvartal.

Klub je rekao da je to zbog njihovog ugovora sa Tezosom za trening opremu, plus “jednokratnog sponzorskog kredita”, za koji su odlučili da ne navode detalje.

Plate igrača su smanjene za 20,4 miliona funti – na 77,3 miliona, što je smanjenje od 20,9 odsto pošto tim Erika ten Haga ove sezone nije igrao u Ligi šampiona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare