2. Septembra 2023.

Malo tropsko ostrvo zarađuje milione dolara zbog svog zanimljivog internet domena

Ostrvo Angvila bi ove godine moglo da zaradi desetine miliona dolara samo od svog internet domena koji se završava sa .Al

Angvila se nalazi u Malim Antilima, ima oko 13.500 stanovnika i veoma popularan domen, čija ekstenzija je AI, odnosno skraćenica za veštačku inteligenciju (artificial intelligence).

Taj domen ono poseduje od devedesetih godina prošlog veka, međutim tek skoro je on postao “vruća roba”, a posebno od kraja prošle godine kada je interesovanje za veštačku inteligenciju i .AI domen buknulo posle lansiranja ChatGTP-a.

Iz tog razloga sve više tehnoloških startapova ali i velikih i poznatih IT kompanija (uključujući i Google i Microsoft) registruje .AI domene kako bi na svoje sajtove privuklo posetioce zainteresovane za veštačku inteligenciju.

Prošle godine se broj registracija angvilskog domena udvostručio na 287.432, a ove godine očekuje se još veći rast broja njegovih korisnika koji bi, prema procenama tamošnjeg registra nacionalnog internet domena, mogao doneti prihode od 25 miliona do 30 miliona dolara.

Koliko je ovo veliki novac za Angvilu pokazuje podatak da je BDP celog ostrva u 2021. godini iznosio 300 miliona dolara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare