7. Novembra 2025.

Male, ali moćne biljke: Smanjuju rizik od moždanog udara, olakšavaju disanje i pomažu kod gojaznosti

Prekomjerna konzumacija može iritirati sluznicu želuca i pogoršati probavne smetnje.

Čili papričice pripadaju rodu Capsicum , a njihov okus varira od blagog do izuzetno ljutog. Iako botanički pripadaju grupi voća, jer se razvijaju iz cvijeta biljke i sadrže sjemenke, u kulinarskom smislu se češće klasificiraju kao povrće. Međutim, pored prepoznatljive ljutine i arome, čili papričice su sve cijenjenije zbog brojnih blagotvornih učinaka na zdravlje.

Brojne zdravstvene prednosti kapsaicina

Zahvaljujući spoju kapsaicina , koji im daje karakterističnu ljutinu, brojne studije su pokazale da su čili papričice snažan saveznik u sprječavanju i ublažavanju raznih bolesti, od kardiovaskularnih i neuroloških do metaboličkih i upalnih stanja. Neke studije čak sugeriraju da redovna konzumacija čilija može doprinijeti dugovječnosti i smanjiti rizik od moždanog udara, srčanog udara, bolesti jetre, bolesti zglobova i bolesti nervnog sistema.

Ishemijski moždani udar

Jedna studija , objavljena u British Journal of Nutrition, analizirala je prehrambene navike više od 50.000 odraslih, fokusirajući se na učestalost konzumiranja svježih paprika, umaka od paprike i sušenih začina. Studija je otkrila da su ljudi koji su konzumirali začinjenu hranu barem jednom sedmično imali 13 posto manji rizik od ishemijskog moždanog udara u poređenju s onima koji rijetko ili nikada nisu jeli začinjenu hranu. Podsjetimo, ishemijski moždani udar, ili cerebralni infarkt, najčešći tip moždanog udara, koji nastaje kao posljedica blokade arterije koja opskrbljuje mozak krvlju.

Dodatne koristi ovog ljutog začina uočene su kod onih koji su konzumirali takvu hranu tri puta sedmično, smanjujući vjerovatnoću začepljenja arterija za skoro 20 posto. Ovaj efekat je bio posebno izražen i kod gojaznih osoba. Čarobni sastojak koji omogućava sve ove koristi nalazi se, prema mnogima, u kapsaicinu, sastojku koji čiliju daje ljutinu i pomoću kojeg metabolizam brže koristi energiju, što je posebno korisno kod gojaznosti. Štaviše, oni koji su već doživjeli moždani udar također bi mogli imati koristi od uzimanja čilija, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases 2019. godine. Naime, studija je pokazala da su pacijenti koji su uzimali dodatak kapsaicina imali manju vjerovatnoću da iskuse disfagiju, odnosno poteškoće s gutanjem hrane i pića. Pokazalo se da ljuti spoj stimuliše receptore u mišićima grla, što pomaže u procesu gutanja.

Zdravlje srca

Osim toga, ovaj moćni sastojak u čili papričicama može imati blagotvoran učinak i na začepljenost nosa i olakšati disanje, što je posebno korisno u hladnijim zimskim mjesecima. Druga studija potvrdila je prednosti konzumiranja paprika kada je u pitanju zdravlje srca. Istraživači su otkrili da oni koji redovno jedu jela koja sadrže čili papričice imaju 26 posto manje šanse da umru od srčanih bolesti. Štaviše, prethodne studije poput ove sugeriraju da čili papričice mogu smanjiti upalu, koja može utjecati na krvne sudove oko srca, što dovodi do blokada koje uzrokuju srčani udar.

Zaštita od demencije

Konzumiranje čilija moglo bi imati i zaštitni učinak kada je u pitanju demencija. Iako je provedena na životinjama, studija ukazuje na obećavajuće koristi kapsaicina i kod ljudi. Naime, naučnici sa Univerziteta Južnog Queenslanda otkrili su da molekule kapsaicina kod pacova poboljšavaju kognitivne funkcije, pamćenje i smanjuju već formirane Alzheimerove plakove. Uz to, druga studija objavljena u časopisu Translational Psychiatry potvrdila je da kapsaicin smanjuje upalu u mozgu koja je povezana s kognitivnim padom.

Neuropatski bol

Studije ukazuju na koristi korištenja preparata na bazi kapsaicina za smanjenje neuropatske boli i do 50 posto. Štaviše, redovan unos ovog sastojka, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of pain, može povećati toleranciju na bol.

Manje poželjni prilozi od čilija

Uprkos mnogim prednostima ovog ljutog sastojka, postoje i neke manje poželjne. Iako je kapsaicin u nekim studijama pokazao potencijalna protuupalna i antikancerogena svojstva koja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka želuca, prekomjerna konzumacija može iritirati sluznicu želuca i pogoršati simptome.

Osim toga, konzumiranje previše začinjene hrane također može doprinijeti smanjenom libidu, prema studiji provedenoj na 373 muškarca. Otkrila je da muškarci koji su jeli začinjenu hranu tri ili više puta sedmično imaju smanjen libido. Također su imali dva i po puta veću vjerovatnoću da pate od erektilne disfunkcije u odnosu na muškarce koji su jeli začinjenu hranu rjeđe od jednom sedmično. Dakle, kao i sa svime, umjerenost je ključna.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare