17. Aprila 2023.

Makron se obratio naciji: Nakon penzione, planira još 3 važne reforme u Francuskoj

Makron koji ovime pokušava spasiti svoju političku kožu pokušava Francuzima objasniti kako je ovo što je uradio za njihovo dobro, ali i da je jasno čuo njihovu ljutnju te je najavio nekoliko poteza koji bi trebalo da promijene budućnost za naredne generacije.

– Čuo sam demonstracije protiv penzione reforme, ali i volju da se pronađe smisao u radu kroz karijere koje ljudima omogućavaju da napreduju kroz život. Generalno, ljutnja je bila izražena. Ljutnja zbog posla koji Francuzima ne dozvoljava da žive dobro uz rastuće cijene na pumpama, u kuhinjama. Uprkos akcijama u Evropi, rastuće cijene utiču na naš svakodnevni život. Ovaj bijes je takođe ljutnja jer neki smatraju da daju svoj dio posla, ali bez nagrade za svoj trud, bilo u podršci ili u efikasnoj javnoj službi. To je sav taj bijes koji su mnogi Francuzi izrazili protestujući, a ogromna većina mirno i poštujući naše institucije. Niko, a ponajmanje ja, ne mogu ostati gluv na ovaj poziv na socijalnu pravdu i obnovu našeg demokratskog života, koji izražavaju posebno mladi. Odgovor ne može biti tako što ćete ostati nepokretan ili biti ekstremisti. Suočeni s ovim bijesom ljudi koji imaju osjećaj da su degradirani, moramo djelovati zajedno van podjela, postavljajući jasan uzrok nezavisnosti i pravičnosti – kazao je predsjednik Francuske.

Makron najavljuje i tri vrlo važne reforme koje namjerava provesti u narednom periodu.

Prva se veže uz nezaposlene i reformu tržišta rada.

– Prvo, radićemo na poslovima koji su suočeni sa nezaposlenošću, imamo nove rezultate koji su plod transformacija u protekle tri godine. U svim našim zajedničkim naporima, da, otvorili smo za šest godina 1.700.000 radnih mjesta. Nakon školovanja naših mladih, želim pokrenuti reformu stručnih škola kako bi najveći broj naših mladih imao pristup kvalifikacionoj obuci ili zapošljavanju. Udvostručićemo napore da vratimo na tržište rada najveći broj korisnika univerzalnog kredita podržavajući ih u svakodnevnom životu. Rad mora biti bolje plaćen za šest godina, odlučili smo za značajno povećanje minimalne plate. Ali suočeni sa situacijama koje sam upravo opisao, ljutnjom koju sam spomenuo, moramo djelovati još energičnije – Makronova je poruka.

Preostale dvije reformske inicijative se vežu uz vladavinu zakona, ali i uz dodatne obrazovne i društvene reforme.

– Druga inicijativa je inicijativa pravde i republikanskog poretka. Pravna država je naš temelj. Nema slobode bez pravde. I nastavit ćemo da zapošljavamo više od 10.000 sudija i službenika kako bismo unaprijedili naš pravosudni sistem. I uspostavljamo više od 200 brigada Jean Darmeri u regionima. Borba protiv svih oblika kriminala, uključujući poreske prevare, biće u središtu naših napora. Uz jake najave, od početka maja, ojačaće kontrolu ilegalne imigracije uz bolju integraciju onih koji se pridruže našoj zemlji. Obnavljanje demokratskog i republikanskog poretka znači da se moramo boriti protiv smisla da glasamo i da više odlučujemo. Sa predsjednicima Predstavničkog doma i Senata, predložiću glavne prijedloge za jačanje efikasnosti naših institucija. Veće učešće građana kao što smo upravo uradili sa Građanskim sporazumom o kraju života. Treća inicijativa je inicijativa napretka. Napredujte da biste bolje živjeli. Želim da svako od vas bude siguran da će naša djeca moći izgraditi bolji život. I naše javne službe moraju da zagovaraju ovu nadu. Od ranog djetinjstva do naših starijih, nacionalno obrazovanje mora biti jedno od najboljih u Evropi. Nakon ljetnog raspusta naša škola će se promijeniti. Nastavnici će biti bolje plaćeni, bolja podrška našim učenicima na francuskom, matematika za domaće zadatke i više sporta u školi, a roditelji će vidjeti smanjenje broja odsutnih nastavnika čiji će zdravstveni sistem biti obnovljen – zaključio je Makron.

Prema najavi francuskog predsjednika, reformski procesi će se odvijati kroz društveno-političke konsultacije, a detalje kako bi se trebale predvoditi naciji će u narednim sedmicama predstaviti francuska premijerka Élizabet Borne koja je do proške godine bila ministarka za rad, zapošljavanje i integraciju, prenosi N1.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare