17. Aprila 2023.

Makron se danas obraća građanima, sindikati najavljuju još masovnije proteste

Penziona reforma, zbog koje Francuzi već sedmicama protestuju, postala je pitanje broj 1 u Francuskoj, a uprkos tome što je Makron potpisao zakon, brojni sindikati najavili su nastavak borbe za radnička prava.

– Zakon o penzionim reformama koji je Makron potpisao u petak, objavljen je u Službenom listu vrlo rano u subotu. Kako je najavljeno, Makron će govoriti ‘logikom smirivanja’ kako bi građanima ukazao na prednosti zakona, a ne samo njegove mane, piše Le Monde.

Međutim, Makronove najave teško da su oraspoložile sindikate u Francuskoj. Predstavnici nekoliko sindikata naglasili su kako ne priznaju poraz zbog usvajanja penzionih reformi. Iako su pozvani na razgovore u Jelisejsku palatu, svi predstavnici su odbili ovaj poziv.

– Zatražili smo od predsjednika da ne potpisuje zakon. Međutim, ovi potezi su potpuno sramotni. Emanuel Makron je u procesu da postane predsjednik haosa. Prezir koji radnici imaju postaće konstanta, rekla je generalna sekretarka sindikata CGT Sofi Bine.

Zbog usvajanja reformi, sindikati su najavili i veliki sastanak 1. maja i poručili kako taj dan na ulicama žele vidjeti i najveći broj građana od početka protesta u ovoj zemlji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare