21. Maja 2024.

Magija brojeva: Zašto su se Rusi plašili buđenja u 3 sata ujutru

Oni koji bi se (na njihovu nesreću) i probudili u zlo doba bi se trudili da ostanu u krevetu mirni i da se prave kao da spavaju, kako ne bi privlačili pažnju nečistih sila. Razlog za to je u magiji brojeva.

Čovek koji bi se budio u 3 sata iza ponoći smatrao se u najmanju ruku čovekom loše sreće, a u najgorem slučaju – i osobom koja na svojim plećima nosi breme prokletstva. Zbog čega se kod ruskog naroda pojavilo ovakvo verovanje?

Zbog čega je 3 sata ujutru najopasnije vreme

Prema verovanjima drevnih ruskih naroda, vreme tik pred svitanje je najopasnije. U tom periodu zemljom vladaju nečiste sile, zli dugovi i svakakve veštice koje sa svih strana vrebaju svoje žrtve. Najranjiviji su, naravno, oni koji se u to vreme probude.

Ovo verovanje je zasnovano na magiji brojeva. Broj 6 se u većini naroda smatra brojem đavola, dok je 3 tačno polovina tog broja. Baš u to vreme se, navodno, nečiste sile bude i izlaze na slobodu, pikirajući mete čija je duša negde između – ni na ovom, ni na onom svetu.

Šta se to događa u 3 sata iza ponoći i šta je sve zabranjeno u “gluvo doba”

Posebno se vodilo računa o tome da se tradicionalno banjanje, koje u srcu Rusa zauzima posebno mesto, završi do 3 sata iza ponoći, budući da se banja smatrala mestom susreta dva sveta – našeg i onog drugog. Oni koji bi se u “gluvo doba” našli u banji bi, po verovanju, sa sebe skinuli i božiji štit i tako postali žrtve nečistih sila.

U tri sata ujutru je bilo zabranjeno i češljati se, jer se verovalo da bi demoni  sakupljali opalu kosu sa poda i potom nad njome bajali. Tako bi uspevali da ljudsku dušu uzmu za sebe i njome ovladaju. One devojke koje bi se ipak tada češljale su kosu skupalje i bacale u vodu, kako bi se zaštile od nečistih sila.

Kako su se u Staroj Rusiji borili sa nečisitim silama 

U borbi sa silama “sa onoga sveta” obično malo šta pomaže, ali se dovitljivi ruski narod ipak snalazio kako je znao i umeo. Najčešće uz pomoć koprive ili grančica breze, čiji su se listovi stavljali na prozorski sims kako bi se ulazak mračnih sila sprečio. Smatralo se da se ovih biljaka zli duhovi naročito boje, baš kao što se u Srbiji smatra da se đavo boji glogovog koca.

“Gluvo doba” se završavalo tek nakon što se bi petlovi treći put oglasili. Zavisno od godišnjeg doba, to bi bilo između 5 i 7 sati ujutru. Nakon toga se u stara vremena ruski narod mogao buditi siguran da ga nečiste sile neće napasti. Tada bi otpočinjali i rad po kući ili okućnici, organizovali druženja ili jutarnje odlaske u banju.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare