Svježi sok i korica limuna daju savršenu svježinu i kiselost ovim divnim mafinima od zobenih pahuljica.
Možeš koristiti svježe ili smrznute maline, zavisno od toga šta imaš pri ruci. Uživaj u ovim kolačima od ovsenih pahuljica za zdrav doručak ili užinu.
Sastojci:
- ¼ šolje krem sira
- 1 kašika džema od malina
- 1 kašičica sitno naribane limunove korice
- 1 kašičica svježeg limunovog soka
- 3 šolje zobenih pahuljica
- 1 i ¼ šolje mlijeka
- 1 šolja svježih ili smrznutih malina
- ⅓ šolje upakovanog smeđeg šećera
- ¼ šolje nezaslađenog sosa od jabuka
- 2 velika jajeta, lagano umućena
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ½ kašičice soli
Priprema:
Zagrij rernu na 190°. Kalup za mafine od 12 šoljica premaži sprejom za kuvanje.
U maloj posudi umuti krem sir, džem i limunov sok. Pomiješaj pahuljice, mlijeko, 1/2 šolje malina, smeđi šećer, sos od jabuke, jaja, prašak za pecivo, vaniliju, limunovu koricu i so u velikoj posudi, rasporedi maline po tijestu.
Svaki od pripremljenih kalupa za mafine napuni sa 2 do 3 kašike tijesta, a zatim na vrh stavi kašičicu krem sira od malina i nešto od preostalih 1/2 šolje malina. Pokrij preostalim tijestom.
Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 25 do 30 minuta. Ohladi ih u plehu 10 minuta, a zatim izvadi. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.
Ultra.ba