Mađarski parlament odložio glasanje o prijemu Švedske i Finske u NATO za 20. mart - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Mađarski parlament odložio glasanje o prijemu Švedske i Finske u NATO za 20. mart

Novi raspored objavljen je na sajtu Narodne skupštine Mađarske

Mađarski parlament odložio je glasanje o ratifikaciji zahteva Finske i Švedske za pristup u NATO za 20. mart, navodi se u rasporedu zakazanih sastanaka objavljenog na sajtu Narodne skupštine Mađarske.

Prethodno je 1. marta održana preliminarna rasprava u parlamentarnoj komisiji za spoljne poslove, dok je očekivalo da glasanje bude održano od 6. do 9. marta.

Šef administracije mađarskog premijera Gergelj Gijaš podsetio je da po pravilima može da prođe do četiri nedelje do glasanja za predlog zakona, prenose “RIA novosti”.

Prema sadašnjem rasporedu, od 6. do 9. marta će u parlamentu biti održan sastanak zakonodavne komisije o prijemu Finske i Švedske u NATO, a glasanje je odloženo za narednu radnu nedelju, koja počinje 20. marta.  Parlament neće zasedati 13. marta, jer je 15. mart državni praznik u Mađarskoj.

Podsetimo, Mađarska i Turska su jedine zemlje članice NATO koje tek treba da ratifikuju zahteve Finske i Švedske za pridruživanje Alijansi, dok svaki novi zahtev za pristup mora biti odobren od strane svih 30 članica.

Dve skandinavske zemlje su prošle godine podnele zahtev za ulazak u NATO, nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Turska zahteva od Švedske da pre ratifikacije Ankari izruči optužene za terorizam, podseća Rojters.

Mađarski parlament započeo je proces ratifikacije ulaska Finske i Švedske u NATO 1. marta. Predsednica Mađarske Katalin Novak i predstavnik vlade pozvali su poslanike da što pre podrže predloge o pristupanju dve zemlje u vojnu Alijansu.

Premijer Mađarske Viktor Orban je krajem februara poručio da nisu svi poslanici mađarskog parlamenta nisu oduševljeni ratifikacijom pristupanja Finske i Švedske NATO-u, pošto vlasti tih zemalja šire “besramne laži” o Mađarskoj, a osim toga, direktna granica između NATO-a i Rusije porasla bi za 1.000 kilometara.

“Jedan deo poslanika smatra da je potrebno da se razgovara sa Fincima i Šveđanima, jer traže da ih podržimo, dok sami šire laži o Mađarskoj, o pravima, demokratiji, životu u Mađarskoj. Kako to neko želi da nam postane saveznik u vojnoj organizaciji, a pritom besramno širi laži o nama? Hajde da ih pozovemo na prijateljski razgovor i pitamo: kako je to moguće? Vidim da parlament ide u tom pravcu”, izjavio je mađarski premijer.

RT.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 30.mart 2023. godine

Vanja A

List Gardijan i njegove veze sa ropstvom: Šta su istraživači otkrili i šta je sledeće?

M.

Ovo smo mi: “Malo langsam, gospodine Vukanoviću. Ja sam snaša gačanska…”

Zeljka

Ostavite komentar