29. Novembra 2023.

Mađarska: Ukrajina ne može u NATO iz dva razloga

Ukrajina sada ne može da postane članica NATO jer bi to dovelo do trećeg svetskog rata i zato što Kijev krši prava nacionalnih manjina, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

„Članstvo Ukrajine u NATO je neblagovremeno iz dva razloga. Prvi je Vašingtonski ugovor o osnivanju NATO čiji član 10 glasi da se Alijansi mogu pridružiti samo zemlje koje bi dale doprinos severnoatlantskoj bezbednosti“, rekao je Sijarto nakon sednice Saveta Ukrajina-NATO na ministarskom nivou.

Kako je istakao, sada je očigledno da zemlja u ratu ne doprinosi bezbednosti regiona, naprotiv – prijem Ukrajine u Alijansu doveo bi NATO do pretnje direktnog sukoba sa Rusijom, što bi značilo treći svetski rat.

Drugi razlog, po rečima Sijarta, je taj što u „Alijansi nema mesta za zemlju koja stalno krši i ukida prava nacionalnih manjina“, što ne odgovara pravilima NATO.

„Na današnjoj sednici NATO je, u okviru saradnje, sastavio za Ukrajinu plan za sprovođenje reformi. Na inicijativu i insistiranje Mađarske, od tih reformi se očekuje i to da Ukrajina poštuje prava nacionalnih manjina. U narednom periodu ćemo veoma pažljivo pratiti da li Ukrajina ispunjava ta očekivanja u okviru reformi koje je propisao NATO“, poručio je Sijarto.

Ranije je bivši sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen predložio da se Ukrajina primi u NATO bez teritorija koje su pod kontrolom Rusije. Prema njegovom mišljenju, to bi smanjilo opasnost od novog sukoba. Moskva je poručila da je ulazak Ukrajine u NATO za Rusiju neprihvatljiv u bilo kom obliku.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare