22. Juna 2023.

Mađarska podržava brzi pristup BiH u EU

Imate našu podršku, mi smo za brzi pristup BiH u EU, rekao je Viktor Orban, predsjednika Vlade Mađarske, koji je jutros doputovao u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Prethodno je u Zgradi institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, održan sastanak članova Savjeta ministara BiH i mađarske delegacije, kojim su predsjedavali Borjanom Krišto i Viktor Orban.

“Udaljeni smo stotine kilometara ali smo u ekonomskom smislu mi susjedi. Mi sa odgovornošću pratimo stanje u BiH kako to rade pravi susjedi. Mi sa velikim divljenjem pratimo kako vi održavate najkomplikovaniji sistem svijeta. Nama Mađarima je komplikovano nekada da održimo neke koalicije. Mi i vi dijelimo iste sudbine. Iza nas je komunistička prošlost. Onaj prelaz koji traje namučio je i nas i vas”, rekao je Orban.

“Borjanu Krišto sam obavijestio o dešavanjima u EU. U toku su previranja u EU u odnosu ekonomija i unutarnje politike. Jedana od toga je i rat u Ukrajini. Evropi je potrebna dinamika, potrebna je nova dinamika Evropi, trebaju novu učesnici. Za nas Mađare Balkan nije problem, nego je posljednja stanica evropskih resursa”, kazao je Orban.  

“EU je potrebnija BiH, više nego što je BosnI i Hercegovini potrebna Evropska unija. Mađarska ima suverenu spoljnu politiku. Sta god govorili u Briselu mi smo za brzi pristup BiH u EU. Treba osigurati pristup fondovima, ne može se sve usmjeriti Ukrajini, nego i Balkanu. Mi Mađari ne podržavamo politiku sankcija. Dobro je da se što više nadležnosti vrati narodima, a što manje prisustvo stranaca. To je nasa politika, politika Mađarske”, kazao je Orban.

“Razgovarali smo i ekonomiji. Smatramo da je poželjno prisustvo mađarskih investitora. Rado bismo prihvatili i ulogu u garancijama balkanske bezbjednosti. Prisutni smo u EUFOR-u. I spremni smo na saradnju”, kaže Orban.

Mađarski premijer planirano je da se u Sarajevu sastane i sa predsjednikom Vlade  Federacije BiH Nerminom Nikšićem. Najavljen je i susret sa članovima Predsjedništva BiH.

Potom će Viktor Orban doputovao i u Banjaluku, gdje će razgovarati sa Miloradom Dodikom, predsjednikom i ostalim zvaničnicima Republike Srpske.

Foto: Nedžad Uglješa

www.nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare