20. Juna 2023.

Mađarska “odbranila” Srbiju

Članica Delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Elvira Kovač izjavila da je Mađarska bila upitana o neglasanju za prijem tzv. Kosova u SE.

Ona je rekla da je na plenarnoj sednici jedan od gostiju bio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto koji je, pored ostalog, rekao da nije vreme da se priča o članstvu tzv. Kosova u raznim medjunarodnim organizacijama, uključujući Savet Evrope.

Kovač je za Tanjug rekla da je glavna tema sednice u ponedeljak bio rat u Ukrajini, kao i da je Sijarto o tom sukobu govorio “iz drugog ugla”.

“Svoje izlaganje je počeo rekavši da se većini neće svideti ono što on ima da kaže. On je rekao da je za Mađarsku najbitnije da što pre dođe do mira, kao i da Madjđarska smatra da nije najbolje rešenje takmičiti se u tome ko će više oružja da dostavi Ukrajini jer to nije doprinos miru”, rekla je Kovač.

Dodala je da je nakon njegovog izlaganja, jedan od poslanika šefu mađarske diplomatije postavio pitanja zbog čega je Mađarska glasala protiv prijema tzv. Kosova u Savet Evrope, i pored toga što je priznala njegovu nezavisnost.

Sijarto je, navodi Kovač, rekao da se Mađarska zalaže za stabilnost na Zapadnom Balkanu, te da dok se ne vide nikakvi rezultati kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, nije vreme da se priča o članstvu tzv. Kosova u raznim međunarodnim organizacijama, uključujući Savet Evrope.

U ime srpske delegacije, Kovač je Sijarta pitala o pravima nacionalnih manjina, nakon čega je mađarski ministar spoljnih poslova pohvalio Srbiju i dodao da su odnosi Mađarske i Srbije na visokom nivou, delimično i zbog toga što Beograd prihvata konstruktivne predloge predstavnika nacionalnih manjina.

Ona je navela da će tokom letnjeg zasedanja, koje traje do petka, biti izabran i izvestilac za mišljenje koji će se baviti zahtevom za članstvo Prištine u Savetu Evrope.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare