15. Maja 2024.

Mađarska jasna: Glasaćemo protiv rezolucije o Srebrenici

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Sijarto je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Budimpešti, rekao da ta rezolucija namerno ili nenamerno demonizuje celi srpski narod za tragediju u Srebrenici.

“BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim delovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumevanje u BiH može da poljulja i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namerama”, rekao je Sijarto.

On je ocenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU, preneo je RTRS.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti da će eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN usložiti stanje u BiH i istakao da će Mađarska glasati protiv, na čemu je Srpska posebna zahvalna.

Dodik je istakao da je rezolucija isključivo volja bošnjačke strane u BiH, te da je to jedan neodgovoran akt.

Dodik je naglasio da Republika Srpska sa Mađarskom nema otvorenih pitanja.

“Naši odnosi su veoma dobri, puni razumijevanja, radujem se svim pitanjima koje realizujemo zajedno. Želimo da se naši odnosi u praktičnom smislu pokažu kao najbolji mogući”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanaka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Dodik i Sijarto potpisali su danas u Budimpešti memorandum o razumijevanju između Srpske i Mađarske u oblasti primjene savremene tehnologije u zdravstvu.

Dodik se danas sastao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare