13. Aprila 2023.

Lula da Silva u Kini: Jačanje uloge BRIKS banke zarad boljeg sveta

Kako se navodi u poruci objavljenoj na zvaničnom sajtu banke, to je bio prvi put da je šef neke države posetio njeno sedište u Šangaju i lično razgovarao sa zaposlenima.

“Nova razvojna banka je proizašla iz partnerstva BRIKS-a, koje ima za cilj da se smanje siromaštvo i nejednakost u svetu i doprinese globalnoj sigurnosti”, poručio je Lula, navodi se u saopštenju na sajtu banke.

Napominje se da je tokom posete Novoj razvojnoj banci predsednik Brazila razgovarao sa njenim rukovodstvom i o aktuelnim i potencijalnim projektima u Brazilu, posebno u oblasti obnovljive i čiste energije, transportne infrastrukture i vodosnabdevanja.

Šefica Nove razvojne banke je od ove godine bivša predsednica Brazila Dilma Rusev i bliska Lulina saradnica, a 2014. godine su je osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika kako bi finansirali infrastrukturne i projekte održivog razvoja.

BRIKS trenutno okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, a brojne druge zemlje, poput Argentine, Alžira i Irana, a kako navodi Ministarstvo spoljnih poslova Kine, i Indonezije, Saudijske Arabije, Egipta i Turske, žele da se pridruže ekonomskom bloku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare