24. Januara 2023.

Lukašenko upozorio: Obratio se “svojim” ljudima. “Idite na front…”

Kako je dodao, poput pripadnika jedinice “Kastus Kalinovski”, piše RIA Novosti.

“Zvanične vlasti pokušavaju da se distanciraju od njih. Šalju ih na front: ‘Idite na front, trenirajte. Kada se istrenirate, otići ćete u Belorusiju da rušite vlast. Tamo ćete napraviti rat’. Nedavno su na frontu dospeli pod vatru. Mnogi su poginuli, a koliko ih je ostalo osakaćenih! Kome danas trebaju? Nikome. Predsednik Zelenski ih neće gurati u kolicima na hokejaškom klizalištu. Ali to je njihov izbor. Oni moraju da znaju da će se prema njima odnositi po ratnim zakonima”, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je 21. januara, na kraju amaterske hokejaške utakmice, organizovao počasni krug na ledenoj areni ruskom vojniku Pavelu Prohorenkovu, koji je završio u invalidskim tokom borbi u Donbasu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije je krajem septembra 2022. proglasilo jedinicu “Kastus Kalinovski” kao ekstremističku formaciju, u kojoj od marta 2022. godine na strani ukrajinske vojske ratuje jedan broj Belorusa.

U decembru iste godine Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je najmanje 160 državljana Belorusije identifikovano u redovima raznih formacija na teritoriji Ukrajine.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare