28. Maja 2023.

Lukašenko: Ukrajinski sukob bio neizbježan, Rusija spriječila razvoj gorih događaja

Beloruski lider je takođe ocenio da je Zapad, sprovodeći svoju politiku, naleteo, pre svega na Rusiju.Lukašenko je naglasio da je Rusija uspela da spreči razvoj svih tih neprijatnih događaja i nastavi da se bori za mulipolarni svet.

„To je u interesima svih: Kine, Indije, Afrike, Latinske Amerike i arapskih zemalja. To je najvažnije za njih. To što smo završili na ovoj strani barikada, a na drugoj Zapad, to je koincidencija, jer smo, ponoviću to još jednom, pre svega, mi bili napadnuti“, naglasio je beloruski lider.

Jedinstvena šansa za ujedinjenje

Lukašenko je, pored toga, predložio onima koji žele da imaju nuklearno oružje da se pridruže Saveznoj državi Rusije i Belorusije.Istovremeno, on je dodao da je to njegovo mišljenje, a ne mišljenje ruske strane.„Ali, mislim da je to moguće. Strateški moramo shvatiti da nam je to jedinstvena šansa da se ujedinimo“, poručio je beloruski predsednik.Prethodno je Lukašenko saopštio da je počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije na teritoriju Belorusije.Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da će Moskva zadržati kontrolu nad nestrateškim nuklearnim oružjem koje će biti raspoređeno u Belorusiji.Početkom godine Moskva i Minsk su se dogovorili da u Belorusiji rasporede taktičko nuklearno oružje. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će izgradnja skladišta za pomenutu vrstu oružja na teritoriji Belorusije biti završena 1. jula.Ruski lider je takođe kazao da Rusija neće prekršiti međunarodne obaveze i da će uraditi isto što Amerika čini već decenijama, razmeštajući svoje taktičko nuklearno oružje u Evropi.

Sputnjik.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare