18. Augusta 2023.

Lukašenko: Ukrajina je prije početka specijalne operacije prijetila Bjelorusiji raketama

Kijev je pre početka specijalne vojne operacije pretio Minsku raketama, izjavio je u intervjuu ukrajinskoj novinarki Dijani Pančenko predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„Ne mogu da podnesem optužbe na moj račun, jer nijedan Belorus iz naše vojske nije bio učesnik specijalne operacije. Međutim, vi, Ukrajinci, ste nas provocirali. Četiri vaše jedinice, uglavnom naoružane raketama ‘točka-u’, rasporedili ste duž granice i mi smo ih pratili. Došli su, skinuli cirade sa raketa, rasporedili rakete u bojnu poziciju, a zatim se okrenuli protiv nas“, rekao je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, ruski vojnici su uništili ukrajinske jedinice sa tim raketama, pre svega nakon početka specijalne operacije.

„Optužuju nas da smo doprineli početku rata. Nije tačno, jer je rat već bio u toku. Vi, Ukrajinci, ste ovaj rat je pokrenuli protiv Belorusije. Ekonomski rat pre svega“, podvukao je Lukašenko.

Beloruski lider je podsetio da je Kijev Minsku objavio blokadu, nije puštao u svoj vazdušni prostor beloruske avione, nije propuštao robu i plenio je, a takođe je hapsio i ubio nekoliko prevoznika.

„Bili smo veoma pažljivi i nismo ništa uradili protiv vas – ni ekonomski, ni politički, ni diplomatski. Ponašali smo se veoma dostojanstveno“, pojasnio je Lukašenko.

Istakao je da Minsk neće ući u vojne akcije ako Ukrajinci ne preseku granicu sa Belorusijom, ali da će Rusiji uvek pomagati.

„Može biti samo jedna pretnja, a to je agresija protiv naše zemlje. Ako Ukrajina ispolji agresiju protiv nas, ili ne daj Bože Poljska, Litvanija, Letonija, mi ćemo odmah odgovoriti svim onim što imamo“, naveo je beloruski predsednik.

Lukašenko je zaključio da je Belorusija spremna da primeni celokupan arsenal oružja kako bi odvratila neprijatelja u slučaju napada.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare