Lukašenko: U Bjelorusiji uhapšen agent ukrajinske službe - pripremao sabotažu na ruskom avionu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lukašenko: U Bjelorusiji uhapšen agent ukrajinske službe – pripremao sabotažu na ruskom avionu

U Bjelorusiji je uhapšen Rus koga je Služba bezbjednosti Ukrajine vrbovala kako bi izveo sabotažu na ruskom avionu-radaru A-50 na aerodromu “Mačulišči” kod Minska, saopštio je predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

  • Bio je pripremljen terorista. On je Rus sa ruskim pasošom, ali ima i ukrajinski pasoš. Rodio se u Krivom Rogu, živio je na Krimu. Njega je vrbovala specijalna služba Ukrajine 2014. godine. On je IT stručnjak ili se dobro razumije u IT tehnologije. Pripreman je za izvođenje terorističkih napada – rekao je Lukašenko, prenijela je “Belta”.

Muškarac je uhapšen sa nekoliko pomagača. Kako je precizirao beloruski lider, diverzanta je pripremala Služba bezbjednosti Ukrajine.

  • Ono što smo videli prilikom realizacije operacije u Bjelorusiji, to je zaista bilo nešto nevjerovatno. Korišćene su najnaprednije tehnologije. On je više mjeseci obučavan svemu tome. Nakon pripreme je prebačen na našu teritoriju – objasnio je Lukašenko.

On je dodao da su prilikom pripreme sabotaže na ruskom avionu diverzanti koristili mali dron, pošto bi veliki dron “ispratili bjeloruski sistemi za praćenje”.

Avion za rano upozoravanje A-50 stigao je u Belorusiju u okviru koordinacije regionalne grupe Savezne države Rusije i Bjelorusije i učešća u zajedničkim rusko-bjeloruskim letačkim vežbama koje se održavaju od 16. januara do 1. februara.

Ranije je bjeloruska opozicija saopštila da je ruski avion-radar A-50 oštećen tokom napada dronovima na aerodromu kod Minska, ali je kasnije bjeloruska televizija objavila snimke aviona na aerodromu i tokom leta za vrijeme borbenog dežurstva bez vidljivih oštećenja.

Danas objavljeno

Trebinje: Uhapšeno lice osumnjičeno za pet krivičnih djela

M.

Počelo suđenje u predmetu “Skaj”: Načelnik MUP-a Srpske prvi na klupi za svjedoke

M.

U inat sankcijama: Rusija razvila prvi dron sa termovizijskom kamerom i sistemom za nadzor

M.

Ostavite komentar