25. Augusta 2023.

Lukašenko: Prigožin nikad nije tražio bezbjednosne garancije

Borci grupe “Vagner” ostaju u Bjelorusiji, kazao je bjeloruski predsjednik

Osnivač privatne vojne kompanije “Vagner” Jevgenij Prigožin nikada nije tražio od beloruskog predsednika bezbednosne garancije, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

“Da direktno odgovorim na ovo pitanje – nisam morao da garantujem bezbednost Prigožinu. To je prvo. Drugo, naš razgovor nikada nije bio u tom duhu”, izjavio je beloruski predsednik.

Što se tiče pada Prigožinovog aviona, Lukašenko je rekao da sada mnogi pokušavaju da odgovornost svale na predsednika Rusije Vladimira Putina, ali da je on siguran da ruski lider s tim nema apsolutno nikakve veze.

“Ne mogu da kažem ko stoji iza toga. Ne bih bio advokat ni svom starijem bratu. Ali Putina znam. On je razborit, veoma miran čovek i ne brza ni kada donosi odluke vezane za druga, manje komplikovana pitanja. Zato ne mogu da zamislim da je to uradio Putin, da je on kriv. Kad smo već kod toga, stvar je odrađena isuviše grubo i neprofesionalno”, istakao je Lukašenko.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije tokom godine upozorio Prigožina, da se na njega sprema atentat, dodao je Lukašenko. Prema rečima Lukašenka, informaciju o atentatu koju je on prvi dobio, preneo je Kremlju, a onda je Putin lično upozorio Prigožina. 

On je naglasio da borci grupe “Vagner” ne napuštaju Belorusiju.

“Jezgro ostaje ovde. Nekoliko narednih dana svi će biti ovde. Do 10.000 ljudi će ostati ovde da živi i radi”, rekao je beloruski predsednik.

Belorusija neće zaštiti Evropu od migranata iz zemalja Bliskog i Srednjeg istoka, dodao je Lukašenko.

“Oni nisu došli u Belorusiju. A ako govorimo o migrantima uopšte, nismo mi ti koji su stvorili ovaj talas. Evropska unija je odbila da sarađuje sa nama. Oni su ti koji su počeli da grade centre za njih, da ih finansiraju. Oni su protiv nas uveli sankcije. Pitam se da li su ludi? Uveli su nam sankcije, a očekuju da ih zaštitimo od migranata!? Vijajte ih sami. Inače, Merkelova ih je svojevremeno i pozvala tamo”, izjavio je Lukašenko.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare