31. Marta 2023.

Lukašenko predložio prekid vatre u Ukrajini

“Danas je jedinstven trenutak kojeg više neće biti. Ni u istoriji Rusije, Belorusije, Ukrajine, ni u svetskoj istoriji , a posebno evropskoj. Pitanje je samo jedno – šta činiti. Svi razumete i shvatate da su pregovori jedini put. Pregovori bez preduslova”, istakao je Lukašenko.
Prema njegovim rečima, moguća kontraofanziva ukrajinskih snaga će izbrisati mogućnost za mirovne pregovore i dovesti do eskalacije.

On je prokomentarisao i ponašanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je sam sebi zabranio da vodi pregovore o miru.

“Šta je to? Predsednik suverene zemlje potpisuje ukaz koji se njega tiče i sebi zabranjuje da vodi pregovore o miru. To je prosto smešno – kažem vam kao predsednik. Ako ne želiš da vodiš pregovore nemoj, zbog čega potpisuješ ukaz i zasmejavaš ljude? Šta time želiš da pokažeš?”, zapitao se beloruski predsednik.
Lukašenko je rekao i da se klanica u Ukrajini neće završiti sve dok gazda s druge strane okeana ne da znak.
“Narodu Ukrajine je potreban mir, ali to na Zapadu nikoga ne interesuje”, rekao je Lukašenko i dodao da je Rusija bila primorana da prisajedini Krim.

Lukašenko je ponovio da je Zapad iskoristio vreme dobijeno Minskim sporazumima za militarizaciju Ukrajine.

Konflikti su poslednjih decenija počeli zbog neprekidne želje da potčini sebi čitav svet.
Govoreći o suverenitetu Belorusije Lukašenko je rekao:
“Tema današnjeg događaja su uslovi očuvanja suvereniteta i nezavisnosti. Zbog čega pokrećem pred milionima naših građana ovu temu? Sve je veoma jednostavno: nikada ranije u istoriji naše zemlje, posebno nezavisne Belorusije, ovo pitanje nije bilo od ovakvog značaja kao sada. Nikada u istoriji nismo bili tako blizu opasnoj granici kada je potrebno, blago rečeno, posvetiti posebnu pažnju očuvanju suvereniteta i nezavisnosti zemlje”, rekao je on.

Portparolka beloruskog predsednika Natalija Ejsmont je ranije rekla da će obraćanje biti posebno jer je takva i geopolitička situacija u svetu i u regionu.
“Situacija se drastično menja oko nas, pa ovakvi događaji još više dobijaju na značaju”, rekla je ona.
U Dvorac republike pozvano je 2.500 zvanica, a obraćanje predsednika direktno prenose beloruske televizije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare