Prof. dr. Kit Šnejder sa Odjeljenja za nauku o hrani i ljudskoj ishrani Univerziteta na Floridi, rekao je da je već čuo o lubenicama koje se pjene i/ili eksplodiraju.
„To je isti proces koji se događa u proizvodnji piva i vina zbog gasa CO2 koji stvara mehuriće u pivu“, istakao je.
Lubenice čuvajte u frižideru
Ponekad to uzrokuje da pjena počne da izlazi iz lubenice. U drugim, blažim slučajevima, lubenica bi se mogla otvoriti uz prasak kad počnete da je sječete.
Ako imate cijelu lubenicu, dr. Šnajder sjavetuje da je čuvate u frižideru. Po pravilu, ako ona počne da proizvodi bilo kakvu pjenu, nemojte je jesti, prenosi Alo.
„Lubenica se raspada, pa je najbolje da je vratite u prodavnicu ili je jednostavno bacite“, rekao je stručnjak.
A kada ste u nedoumici, dodao je, možete se osloniti na svoj nos da vam kaže je li sigurna za jelo ili nije.
„Naši nosevi su prilično dobri u tome da nam govore šta je sigurno za jelo i ako voće loše miriše, ono truli. Vjerujte svom nosu“, objasnio je Šnajder.
Foto: Ilustracija
Izvor: B92