3. Decembra 2023.

Lotus predstavio punjač za baterije EV monstruozne snage

Britanska marka Lotus koja je davnih dana „predala meč“, zapravo potpala pod kontrolu Kineza, predstavila je ekstremno snažan punjač baterijskih ćelija elektromobila, a zahvaljujući kom će biti moguće, tokom petominutnog priključenja, uvećati domet vozila za 142 kilometra.

Proizvođač sportskih automobila iz Britanije je želeo da ponudi čisto električna vozila od 2028. godine, pa i nije neko čudo što paralelno s razvojem četvorotočkaša, predstavlja i specijalnu opremu namenjenu dopuni baterija EV. Poslednje dostignuće raspolaže s impresivnih 450 kW.

Lotus je predstavio strategiju Vision80 još 2018. godine, zahvaljujući čemu, ili u skladu s kojom od 2028. godine postaje električna marka. Deo transformacije ide i u smeru razvoja infrastrukture za dopunu baterija, pa tako iako nije iznenađenje, novi brzi punjač zaista jeste fantastičan. Brzina dopune koju obezbeđuje je ekstremna, pa tako krosover Lotus Eletre R za svega pet minuta na punjaču dobija „soka“ za prevaljivanje 142 km. Da se pomenuti automobil prikači na punjač od „samo“ 350 kW, domet bi mu za pet minuta narastao na 120 km. Za dopunu na baterije na novom punjaču, u rasponu od 10 do 80% bi trebalo odvojiti oko 20 minuta.

Pored samog brzog (DC) punjača koji je nazvan Liquid-Cooled All-in-One (tečno hlađeni, sve u jednom pakovanju), kompanija je prestavila i rashladnu kutiju snage do 480 kW, a koja je namenjena za, energetski veoma zahtevne prostore (na primer, odmarališta duž autoputa), i tečno hlađeni punjač s mogućnošću simultane dopune do četiri vozila i maksimalnim izlazom od 600 A.

Lotus u paru s ovim punjačem nadmašuje čak i Teslu, u smislu brzine dopune. Američki  Supercharger V3 pruža „svega“ 250 kW, dok je novija verzija V4 u stanju da isporuči 350 kW.

Prvi izuzetno brzi punjači sa logoom brenda Lotus već su raspoređeni u Kini, uostalom, i sama kompanija Lotus danas potpada pod patronat kineskog giganta zvanog Holding Geely. Dodatni punjači bi trebalo da budu raspoređeni na Bliskom istoku i u odabranim evropskim zemljama tokom drugog tromesečja sledeće godine.

Rukovodstvo Lotusa s pravom veruje da će dostupnost izuzetno moćnih punjača, u kombinaciji s boljom infrastrukturom za punjenje, pomoći da se otklone brige kupaca o nedovoljnom dometu i da će ih podstaći da lakše i s manje tenzije pređu na električnu mobilnost.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare