9. Marta 2024.

„Loši“ ugljeni hidrati za doručak čine nas manje privlačnim

Ako želite da izgledate lepo ujutru, ne bi bilo loše da pecivo od belog brašna i voćni sok zamenite tostom od integralnog brašna i napitkom, najbolje biljnim čajem bez šećera. Suptilne promene u privlačnosti lica posledica su promena nivoa šećera u krvi i insulina, poručuju francuski stručnjaci.

Rezultati istraživanja koje je sprovedeno u Francuskoj pokazali su da su ljudi koji su imali doručak bogat rafinisanim ugljenim hidratima ocenjeni kao manje privlačni od onih koji dan započnju zdravijim ugljenim hidratima.

Naučnici sa Univerziteta u Monpeljeu veruju da suptilna promena u privlačnosti lica može biti posledica promena novoa šećera u krvi i insulina koji mogu uticati na izgled kože i imati dugoročni efekat na polne hormone.

„Iznenađujuće jeste, ali izbororom hrane možemo brzo uticati na naš izgled. Ove fiziološke promene mogu suptilno da izmene crte lica i utiču na percepciju drugih“, rekla je dr Kler Bertikat, evolucioni biolog i glavni autor studije.

Istraživači su angažovali 52 muškarca i 52 žene starosti između 20 i 30 godina i nasumično im dodelili doručak od 500 kalorija bogat rafinisanim ili nerafinisanim ugljenim hidratima.

Doručak sa rafinisanim ugljenim hidratima podrazumevao je francuski baget napravljen od industrijskog belog brašna, džema, soka od jabuke ili pomorandže, kao i čaj ili kafu sa šećerom. Kod obroka od nerafinisanih ugljenih hidrata na meniju je bio hleb od integralnog brašna sa puterom i sirom, pomorandža ili jabuka i čaj ili kafa bez šećera.

Naučnici su merili nivo šećera u krvi učesnika istraživanja pre i nakon jela, a zatim su fotografisali učesnike u uslovima kontrolisanog osvetljenja. Fotografije na kojima su bili portreti učesnika zatim su prosleđene grupama ljudi čiji zadatak je bio da ocene koliko su te osobe stare, koliko muževno ili ženstveno izgledaju i procene koliko su atraktivni.

Ishrana nesumnjivo utiče na izgled, a time i stepen privlačnosti

Francuski naučnici, u radu objavljenom u stručnom časopisu Plos One, tvrde da je doručak od rafinisanih ugljenih hidrata uticao na smanjenje privlačnosti lica muškaraca i žena, iako su dugoročni efekti jedenja takve hrane, sakupljeni iz upitnika koje su popunjavali učesnici istraživanja, bili komplikovaniji.

„Efekat varira u zavisnosti od pola i vrste obroka, naglašavajući složen odnos između ishrane i privlačnosti. Naši nalazi služe kao ubedljiv podsetnik na dalekosežni uticaj izbora hrane ne samo na zdravlje, već i na osobine koje imaju poseban društveni značaj, kao što je privlačnost lica“, objasnila je dr Bertikat.

Rafinisani ugljeni hidrati mogu da izazovu skokove nivoa šećera u krvi, koje telo pokušava da reguliše oslobađanjem insulina. Reakcija može dovesti do prevelikog pada šećera, stanja koje se zove hipoglikemija, i utiče na protok krvi i izgled kože. U studiji je samo doručak sa rafinisanim ugljenim hidratima izazvao hipoglikemiju. 

Dejvid Peret, profesor psihologije na Univerzitetu u Sent Endruzu, koji je proučavao znake zdravlja na licu, rekao je da ne treba da budemo iznenađeni što ishrana može da utiče na privlačnost. Prema Peretovim rečima, voće i povrće utiču na veću atraktivnost zbog povećanja biljnih pigmenata zvanih karotenoidi u koži dok ishrana sa visokim sadržajem šećera može da učini kožu starijom.

„Autori sugerišu da bi rafinisani ugljeni hidrati mogli da utiču na protok periferne krvi“, rekao je Peret naglasivši da protok krvi može veoma brzo promeniti izgled kože. Prema njegovim rečima, uticaj se može videti u roku od nekoliko sekundi u slučaju da osećate mučninu kada se krv „povuče“ iz kože.

„Otkrili smo da većina ljudi izgleda zdravije i privlačnije kada se na njihovoj koži vidi da postoji blagi porast kiseonika u krvi“, objasnio je Peret. Upitana koji savet bi dala ljudima koji žele da izgledaju najbolje, dr Bertikat je rekla: „Znamo da rafinisani ugljeni hidrati imaju negativan uticaj na zdravlje i to je dovoljan razlog da ograničimo unos takve hrane“.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare