12. Aprila 2023.

Loše vijesti za Ukrajinu – imaju velike probleme?

Dokumenti navodno prikazuju ukrajinske probleme sa oružjem i protivvazdušnom odbranom i predviđaju da će u narednim mesecima doći do zastoja u ratu, piše “Si-En-En”.

Dokumenti koji izgleda da datiraju iz februara i marta, detaljno opisuju vojne nedostatke Ukrajine dok se Kijev priprema za prolećnu kontraofanzivu.

Nekoliko poverljivih dokumenata upozorava da će ukrajinska protivvazdušna obrana srednjeg dometa za zaštitu trupa na prvoj liniji biti “potpuno iscrpljena do 23. maja”, što sugeriše da bi Rusija uskoro mogla da ima vazdušnu nadmoć i da bi Ukrajina mogla da izgubi sposobnost prikupljanja kopnenih snaga u kontraofanzivi.

Dokumenti takođe ističu probleme sa ruskom vojnom ofanzivom, predviđajući da će rezultat biti zastoj između dve strane u doglednoj budućnosti.

“Žestoka ruska kampanja iscrpljivanja u regionu Donbasa verovatno ide u ćorsokak, osujećujući cilj Moskve da ove godine zauzme ceo region”, navodi se u jednom od poverljivih dokumenata.

Zvaničnici upoznati sa situacijom rekli su za “Si-En-En” da se čini da su dokumenti deo dnevnog obaveštajnog brifinga pripremljenog za visoke lidere Pentagona, uključujući generala Združenog štaba generala Marka Milija.

Dokumenti otkrivaju velike ukrajinske probleme

Dokumenti otkrivaju da je američka obaveštajna služba navodno u februaru upozorila da Ukrajina možda neće uspeti da prikupi dovoljno trupa i oružja za svoju planiranu prolećnu kontraofanzivu, i da bi ona mogla da bude “puno manja” od ciljeva koje je Kijev zadao – ponovno zauzimanje teritorija koje je zauzela Rusija, piše “Gardijan”.

U dokumentu, klasifikovanom kao “strogo poverljivo”, na koji se poziva “Vašington post”, navodi se da se Kijev suočava sa značajnim “nedostacima u stvaranju snaga i održivosti” i da će stoga verovatno ostvariti samo “skromne teritorijalne dobitke”.

Dokument je snimak situacije sa početka februara i nejasno je koliko je Ukrajina, uz podršku država članica NATO-a, uspela da nadoknadi nedostatke od tada.

Drugi dokument od 23. februara, u koji je “Gardijan” imao uvid, opisuje napredak izgradnje 12 “borbeno verodostojnih” novih brigada za vođenje kontraofanzive, opremljenih sa 253 tenka i oko 1.500 drugih oklopnih vozila različitih tipova.

Tri brigade trebalo je da formiraju sami Ukrajinci, dok je preostalih devet trebalo da bude formirano uz pomoć SAD, saveznika i partnera.

Planirane brigade bile su daleko od spremnosti u vreme izrade dokumenata, a pet je tek trebalo da započne obuku.

Šest brigada je imalo polovinu ili manje opreme koja im je bila potrebna.

Zategnuti odnosi

Dokumenti koji su procurili takođe su otkrili zategnute odnose sa saveznicima i partnerima, uključujući i neke za koje se čini da su više naklonjeni Moskvi.

Jedan od dokumenata, izvučen iz obaveštajnih izveštaja CIA, pokazuje da je mađarski premijer Viktor Orban opisao SAD kao jednog od tri glavna protivnika njegove stranke “Fides” na sednici političke strategije 22. februara.

Debata je održana na sastanku poslaničke grupe “Fidesa” u Balatonfiredu.

Provladin izvor u Budimpešti tvrdi da Orbon nije naveo SAD već Bajdenovu administraciju kao najvećeg protivnika, dodajući da je to “važna razlika”.

(Index.hr) Foto:Profimedia

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare