6. Juna 2023.

London Prištini: “Uklonite specijalne jedinice”

On je od privremenih prištinskih institucija zatražio i da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija.

Za vreme današnje rasprave o situaciji na severu KiM u britanskom parlamentu, Mičel je istakao da London takođe radi sa međunarodnim partnerima na smirivanju tenzija.

”Mi smo 18. maja zajedno sa SAD, Francuskom, Nemačkom, Italijom i EU zatražili da se nađe dugoročno rešenje za rad opština na severu. Upozorili smo na upotrebu sile ili radnje koje bi mogle povećati tenzije, a 26. maja smo izrazili zabrinutost zbog nasilnog smeštanja gradonačelnika u opštinske objekte, kao i akcije Srbije da poveća spremnost vojnih snaga oko granice Kosova”, naveo je Mičel i podsetio da je izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič posetio Prištinu 30. maja i sastao se sa šefovima tamošnjih institucija, sa komandantom Kfora, kao i da se britanski premijer Riši Sunak 1. juna sastao sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani.

Pored toga, on je pozdravio posete visokog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji će večeras i sutra biti u Prištini, a nakon toga boraviti i u Srbiji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare