Logvinov: Zapad će prije ili kasnije morati da vrati zamrznutu rusku imovinu - i to možda sa kamatom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Logvinov: Zapad će prije ili kasnije morati da vrati zamrznutu rusku imovinu – i to možda sa kamatom

Ruska imovina koja je zamrznuta na Zapadu prije ili kasnije će morati da bude vraćena, izjavio je vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri EU Kiril Logvinov.

  • Koliko god se sastajali u EU, G7, ma šta pokušali da izmisle kako bi zaplijenili rusku imovinu, svaka “lopovska šema” po definiciji u suprotnosti je sa opšteprihvaćenim pravnim normama – rekao je Logvinov.

Kako je dodao, pravna služba Savjeta Evropske unije u suštini je priznala da će ruska državna imovina prije ili kasnije morati da bude vraćena, i to čak možda sa kamatama.

  • U tom slučaju, ukoliko imovina iz nekog razloga bude izgubljena, Evropska unija će biti prinuđena da nadoknadi Rusiji gubitke iz džepova evropskih poreskih obveznika. Istina, malo je verovatno da su ovi drugi uopšte svjesni toga – ocijenio je Logvinov.

Poslije početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini zapadne zemlje su uvele niz sankcija Rusiji, uključujući zamrzavanje oko polovine deviznih rezervi zemlje – oko 300 milijardi dolara.

Takođe je saopšteno da je zamrznuta imovina privatnih lica i organizacija iz Rusije u vrijednosti od 21,5 milijardi evra.

Lideri EU su prošlog oktobra naložili Evropskoj komisiji da pripremi prijedloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine. Nakon toga je portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio Zapad za krađu ruske imovine.

Danas objavljeno

Derventa pod opsadom policije, stigao hrvatski predsjednik Zoran Milanović

M.

Trebinje: Uhapšeno lice osumnjičeno za pet krivičnih djela

M.

Počelo suđenje u predmetu “Skaj”: Načelnik MUP-a Srpske prvi na klupi za svjedoke

M.

Ostavite komentar