10. Decembra 2023.

Ljudska prava u BiH se poštuju samo na papiru

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja koje imaju najjači pravni okvir zaštite ljudskih prava, dok je istovremeno i zemlja u kojoj se najviše krše i ne poštuju ljudska prava, kazao je Nevenko Vranješ, ombudsman za ljudska prava BiH, za “Nezavisne novine” u susret Međunarodnom danu ljudskih prava.

Naime, Ujedinjene nacije (UN) su 10. decembra 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Kako je rekao Vranješ, Ustav prepoznaje ljudska prava i ona su sastavni dio ustava svih evropskih i svjetskih konvencija koje štite ljudska prava.

“Drugim riječima, ne postoji država u Evropi koja ustavom i zakonom ima tako zagarantovan sistem ljudskih prava kao što je Bosna i Hercegovina, sa jedne strane, dok sa druge strane imate konstantne primjere kršenja ljudskih prava i nepoštovanje svih tih ustavnih i zakonskih okvira”, kazao je Vranješ.

Kako je rekao, institucija ombudsmana je u toku prošle godine zaprimila 2.850 žalbi, odnosno nešto više od devet hiljada građana se žalilo na povredu ljudskih prava.

“Povreda je bilo iz oblasti građanskih i političkih prava 857, zatim povreda prava iz oblasti pravosuđa i uprave 736 žalbi, za povrede iz oblasti ekonomsko-socijalnih prava bilo je 675 žalbi, u slučajevima diskriminacije 208, dok je za povredu prava djece podneseno 219 žalbi”, kazao je Vranješ.

Kako je rekao, ombudsmani su u toku prošle godine izdali 359 preporuka.

“Ono što je veoma zabrinjavajuće, jeste vrlo nizak stepen realizacije naših preporuka od strane organa vlasti, a on se kreće čak ispod 30 odsto”, kazao je Vranješ, dodajući da je to njima alarm da urade analize izdatih preporuka.

“Takođe, u toku je izrada izvještaja gdje ćemo mi u bliskoj budućnosti suočiti organe vlasti na svim nivoima koji ne poštuju naše preporuke, odnosno koji se oglušuju na žalbe naših građana”, kazao je Vranješ.

Prema njegovim riječima, u budućnosti planiraju da se obrate svima koji ne poštuju njihove preporuke, odnosno, kako kaže, da prema njima zauzmu određeni stav.

“Ombudsman ima mogućnost pokretanja prekršajnih postupaka, ali mi to do sada nismo radili, jer smatramo da je oblast ljudskih prava nešto o čemu trebamo postizati dogovor”, kazao je Vranješ.

Kako je rekao, potrebno je insistirati na poštovanju ljudskih prava.

“Treba raditi na promociji i podizanju svijesti o ljudskim pravima, to je ono što našim organima vlasti manjka, a ombudsman će u narednom periodu raditi na tome”, kazao je Vranješ.

Kako je rekao, veliki dio naših građana, posebno one ranjive kategorije nemaju uvid o svojim osnovnim ljudskim pravima, a organi vlasti ne čine ništa proaktivno da ih pozovu na ostvarivanje njihovih prava.

“To je standard zapadnih zemalja i demokratija, odnosno ne treba da imate samo reaktivnu komponentu o povredi, nego je potrebno da građanima i proaktivno ukazujete na njihova prava, što kod nas, nažalost, nije slučaj”, kazao je Vranješ i dodao će oni u narednom periodu raditi na tome.

Kako je rekao, u Bosni i Hercegovini je u zadnje vrijeme sve više napada na povratničku populaciju.

“U svim dijelovima BiH imamo sve više ovakvih napada, naravno, mi reagujemo po tom pitanju, međutim, potrebno je da se u ovakve slučajeve više uključe organi unutrašnjih poslova i pravosudni organi “, kazao je Vranješ.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare