1. Marta 2023.

Ljudska greška uzrok stravične nesreće u Grčkoj

Uprkos stotinama miliona utrošenih u posljednjih 30 godina na grčku željeznicu, odsustvo modernih sistema signalizacije i daljinskog upravljanja duž cijele dužine željezničke ose Atina-Solun nastavlja da zarobljava grčku željeznicu koja je, samo čudom, uspjela da do danas niko nije oplakivao toliko umrlih.

Iako je prerano da se rasvijetle svi aspekti kobne tragedije, prve indicije govore da su se dva voza direktno sudarila, vjerovatno velikom brzinom. Procjenjuje se da šef stanice u Larisi nije okrenuo ključeve, preko kojih se na čvorovima mehanički reguliše prolaz vozova, šaljući dva voza na istu liniju.

Predsjednik mašinovođa OSE, gospodin Kostas Genidunijas, rekao je da je svjetlosna signalizacija funkcionisala, tragedija je mogla da se izbjegne.

“Dešavalo se da se poslednjih godina javljamo kako elektronski sistemi ne rade i sve se radi ručno na osovini Atina-Solun. Da su svjetla radila, vozači bi videjli crvene signale i stali”, prenose Novosti.

Zbog toga se putem radija prenose informacije od upravnika stanice do upravnika stanice, što dovodi do kašnjenja i konvencionalnih metoda rada, koji ne mogu da pobijede ljudski faktor uprkos velikom iskustvu mašinovođa.

Što se tiče okolnosti nesreće, gospodin Genidounias je, govoreći ranije za ERT, objasnio da postoji dupla linija na tački, jedan voz ide gore, jedan ide dole, međutim vozovi su pronađeni na istoj pruzi.

PodsJetimo, najmanje 36 osobe je poginulo, a 85 povrijeđeno u stravičnom sudaru vozova u Grčkoj, koji se sinoć nešto prije ponoći dogodio kod mesta Tempea u blizini Larise.

(Novosti) Foto: Rojters

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare