21. Maja 2024.

Ljudi u panici: 49 zemljotresa zaredom

Niz od 49 zemljotresa zabeležen je sinoć u blizini Napulja, na jugu Italije, bez veće materijalne štete, ali su podrhtavanja tla unela paniku među stanovnicima.

Kako je naveo Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju, bio je to najveći niz zemljotresa u poslednjih 40 godina.

Potres magnitude 4,4 zabeležen je u 20.10, na dubini od 2,5 kilometra, saopštio je taj institut..

Nekoliko minuta ranije prethodio je potres magnitude 3,5, posle čega je usledilo desetine naknadnih.

Institut je naveo da je sinoć tačno od 19.51 krenula serija zemljotresa na Flegrejskim poljima kod Napulja, koja je vulkanska zona u Italiji.

U toj zoni potresa živi oko pola miliona ljudi, a za danas je javljeno da će škole biti zatvorene dok su otvoreni prihvatni centri a na nekoliko parkinga su postavljeni šatori.

Flegrejska polja, čija je erupcija pre 40.000 godina uticala na klimu planete, zabrinjava lokalne stanovnike i naučnike zbog ponovnog oživljavanja njegove aktivnosti usled gasova koje emituje magma i koji utiče na pucanje površine tla.

Scenario katastrofe, odnosno izbacivanje lave, pepela i kamenja, malo je, međutim, verovatan u bliskoj budućnosti, rekli su stručnjaci.

Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju naveo je da je prvi jači potres bio jačine 3,5 jedinica i da se osetio u Napulju.

Zemljotres se osetio i na ostrvu Pročida, prenosi Ansa.

Za sada nema izveštaja o šteti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare