Urme se smatraju jednim od najstarijih voća koje su ljudi konzumirali kroz istoriju
One su plod urmine palme, koja se uzgaja u mnogim tropskim regionima sveta.
Krasi ih izuzetna hranljiva vrednost, bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima, što ih čini idealnim dodatkom ishrani, a zbog specifičnog ukusa su i čest dodatak brojnih recepata.
Prednosti urmi
Veoma hranljive
Urme imaju odličan nutritivni profil. Pošto su sušene, njihov sadržaj kalorija je veći od većine svežeg voća. Kalorični sadržaj urmi je sličan onom u drugom sušenom voću, kao što su grožđe i smokve. Većina kalorija u urmama potiče od ugljenih hidrata. Ostatak je od vrlo male količine proteina. Uprkos kalorijama, urme sadrže i vitamine i minerale pored značajne količine vlakana, piše Healthline.
Visok sadržaj vlakana
Dobijanje dovoljno vlakana je važno za vaše opšte zdravlje. Vlakna u urmama mogu biti korisna i za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju varenje i mogu pomoći u sprečavanju previsokog porasta nivoa šećera u krvi nakon jela. Iz tog razloga, urme imaju nizak glikemijski indeks (GI), koji meri koliko brzo vam raste šećer u krvi nakon konzumiranja određene hrane
Visok nivo antioksidatana
Urme obezbeđuju različite antioksidante koji imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjeni rizik od nekoliko bolesti. Antioksidansi štite vaše ćelije od slobodnih radikala, koji su nestabilni molekuli koji mogu izazvati štetne reakcije u vašem telu i dovesti do bolesti. U poređenju sa sličnim vrstama voća, kao što su smokve i suve šljive, urme imaju najveći sadržaj antioksidansa
Prirodni zaslađivač
Urme su izvor fruktoze, koja je prirodna vrsta šećera koji se nalazi u voću. To ih čini odličnom zdravom zamenom za beli šećer u receptima zbog hranljivih materija, vlakana i antioksidanata koje pružaju.
Važno je napomenuti da iako su urme bogate vlaknima i hranljivim materijama, one su i dalje prilično visoke u kalorijama i najbolje ih je konzumirati u umerenim količina
Magazin.novosti.rs