Ljetna torta od palačinki je osvježavajući i kreativan desert koji će zadovoljiti nepce najvećih sladokusaca.
Ova ljetna torta od palačinki pruža savršenu kombinaciju sočnih palačinki, kremaste pavlake i svježeg voća. Uživaj u svakom zalogaju ove ukusne poslastice koja će te sigurno oduševiti.
Sastojci:
Za palačinke:
- 2 šolje brašna
- 2 kašike šećera
- 2 jaja
- 2 šolje mlijeka
- 2 kašike ulja
- Prstohvat soli
- Ekstrakt vanilije (po izboru)
Za fil:
- Slatka pavlaka
- Svježe voće po izboru (jagode, borovnice, maline, breskve)
Postupak:
Priprema palačinki:
U velikoj posudi pomiješaj brašno, šećer i so. U drugoj posudi umuti jaja, dodaj mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije. Spoji mokre i suhe sastojke i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Zagrij tiganj za palačinke na srednje-jaku temperaturu. Peci sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđe. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš svu smjesu.
Priprema fila i sastavljanje torte:
Umuti slatku pavlaku dok ne postane gusta i kremasta. Operi i naseckaj svježe voće po želji. Na tanjiru za tortu ili pladnju, postavi prvu palačinku. Nanesi sloj slatke pavlake preko palačinke, zatim pospi komadićima svježeg voća.
Prekrij drugom palačinkom i ponovi postupak sa slojem pavlake i voća. Nastavi slagati palačinke naizmjenično sa slojevima pavlake i voća dok ne potrošiš sve palačinke.Ukrasi voćem.
Hlađenje i posluživanje:
Stavi tortu od palačinki u frižider da se ohladi i stegne nekoliko sati ili preko noći. Prije posluživanja, pospi je dodatnim voćem i po želji dodaj svježe mente. Isjeci tortu na komade i posluži je za osvježavajući desert tokom ljetnih dana.
Ultra.ba