30. Aprila 2023.

Ljekovita svojstva koprive: Pomaže kod anemije, reguliše krvni pritisak

Kopriva je samonikla jestiva biljka. Jedna šoljica listova koprive sadrži 37 kalorija, 2,4 grama proteina, 0,1 gram masti, 6,7 grama ugljenih hidrata, 6,1 gram vlakana i 0,2 grama šećera.

Lekoviti delovi biljke su list, koren i seme koprive. Cvetovi i listovi su prekriveni žarnicama (biljka se u narodu naziva i žara), tako da je potrebno koristiti rukavice prilikom njenog branja.

Kopriva sadrži veliku količinu gvožđa, pa se svrstava u najbolje prirodne lekove protiv anemije. Pored minerala gvožđa bogata je i vitaminima C, K, mineralima magnezijumom, kalcijumom i fosforom. Sadrži i hlorofil, tanine, sluzi i karotenoide.

Kopriva je najpoznatija kao prirodni lek protiv anemije (malokrvnosti). Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Pospešuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.

U narodnoj medicini kopriva ima veoma široku upotrebu: koristiti se za lečenje reumatskih oboljenja i gihta, kod oboljenja jetre, slezine, bolova u želucu, kod akni i ekcema, opadanja kose, za probavu, za zaustavljanje krvarenja, kod glavobolja i nesanice.

Pored čaja, koristite koprivu da napravite ukusna i zdrava jela poput salata, čorbi i pita.

Osim što su listovi koprive dobar izvor kalcijuma i drugih minerala koji mogu da pomognu u smanjenju rizika od bolesti bubrega, osteoporoze i mnogih drugih ozbiljnih stanja, takođe su dobar izvor linolenske kiseline, kvercetina, gvožđa, magnezijuma i kalijuma.

Ona sadrži i vitamin C koji podupire imunološki sistem i štiti nas od raznih vrsta karcinoma, ali i  vitamin A neophodan je za zdravlje očiju. Osim toga, kopriva je naš moćan saveznik i kod mnogiih drugih zdravstvenih stanja.

Ublažavanje artritisa

Utvrđeno je da je list koprive koristan za smanjenje upala i bolova u zglobovima.

U jednoj studiji, 27 osoba koje su imale artritične bolove u prstima osetilo je olakšanje primenom lista koprive na zahvaćeno područje svaki dan tokom jedne nedelje.

Regulisanje šećera u krvi

List koprive sadrži jedinjenje nazvano UD-1 koje deluje slično insulinu u telu.

Iako su potrebna dodatna istraživanja, naučnici veruju da kopriva može da pomogn u kontroli šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

Poboljšanje zdravlja disajnih puteva

Kopriva je od davnina omiljena u narodnoj medicini zbog svoje uloge u borbi protiv sezonskih alergija i drugih blažih respiratornih oboljenja.

Studija sprovedena na 98 učesnika koji su koristili liofilizirani list za svoje alergije otkrila je značajne prednosti korišćenja koprive.

Zdravlje prostate

List koprive može da bude efikasan tretman za određena stanja prostate, kao što je benigna hiperplazija prostate (BHP), oticanje prostate.

Iako su potrebna dodatna istraživanja u ovom području, kliničko ispitivanje na 287 osoba sa BPH-om otkrilo je značajno smanjenje uvećane prostate nakon što su bili lečeni listom koprive.

Revitalizacija kose

Naime, kopriva je jedan od najstarijih zabeleženih lekova za lečenje i sprečavanje gubitka kose. To je pre svega zbog velike količine sumpora i silicijevog dioksida u koprivi koji poboljšavaju zdravlje kose jačajući vlasište.

Redovno korišćenje šampona od koprive može da pospeši ponovni rast kose i smanji gubitak kose, pišeu Vijesti.me.

Foto: Shutterstock

Izvor: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare