26. Marta 2023.

Ljekari upozoravaju: Sjedenje prekrštenih nogu izaziva trajne posljedice po zdravlje

Većina ljudi ima naviku da sedi prekrštenih nogu. Postoje dva načina da to uradite: prekrstite noge u kolenu i u zglobu.

Za početak, istraživanja pokazuju da sedenje prekrštenih nogu može povećati neusklađenost kukova, gde je jedan viši od drugog. Takođe menja brzinu kojom se krv kreće kroz krvne sudove u donjim udovima, što može povećati rizik od krvnih ugrušaka.

Većina studija sugeriše da je prekrštavanje nogu u kolenima mnogo gora opcija od prelaska nogu u gležnjevima. Kako objašnjavaju stručnjaci za anatomiju, takvo sedenje može da izazove povećanje krvnog pritiska usled nakupljanja krvi u venama. Imajući to u vidu, prekrštene noge mogu povećati rizik od oštećenja naših krvnih sudova, ali i mnogih drugih bolesti srca i krvotoka.

Isto tako, stručnjaci objašnjavaju da što duže i češće sedimo prekrštenih nogu, veća je verovatnoća da imamo dugoročne promene u dužini mišića i rasporedu kostiju u karlici. A zbog načina na koji je naš skelet ožičen, ukrštanje naših nogu takođe može izazvati neslaganje u kičmi i ramenima. Naime, položaj naše glave potencijalno može postati neusklađen zbog promena na vratnim kostima jer kičma kompenzuje da zadrži naš centar gravitacije iznad karlice.

Naš vrat takođe može biti pogođen jer je jedna strana tela slabija od druge. Ova ista neravnoteža se može videti u mišićima karlice i donjeg dela leđa kao rezultat lošeg držanja, stresa i naprezanja izazvanog sedenjem prekrštenih nogu. Karlica može da dođe i do pogrešnog položaja usled dugotrajnog istezanja glutealnih mišića na jednoj strani, što znači da oni postaju slabiji, objašnjavaju lekari.

Foto: Shutterstock/May_Chanikran
Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare