11. Jula 2023.

Ljekari pronašli hobotnicu zaglavljenu u grlu pacijenta

Ljekari su ostali šokirani nakon što su otkrili da je bol u grlu jednog singapurskog muškarca prouzrokovala osmonožni mekušac – hobotnica koja mu se zaglavila u jednjaku.

55-godišnji muškarac primljen je u bolnicu Tan Tock Seng u Singaporu nakon što je pojeo obrok koji je uključivao osmokrako morsko stvorenje. Neimenovani pacijent rekao je ljekarima da je počeo da povraća odmah nakon što je pojeo morsko jelo.

Tamo su ljekari uradili CT skeniranje, koje je pokazalo super gustu masu u čovjekovom jednjaku.

Naknadna ezofagogastroduodenoskopija (gastrointestinalni pregled ) pokazao je hobotnicu sa pipcima koja se nalazi 5cm od granice jednjaka i želuca kao nešto iz filma “Alien” Ridlija Skota.!

Nakon što su početni pokušaji da gurnu ili izvuku nasilnika bili neuspješni, ljekari su endoskopom prešli pored hobotnice u stomak i retrofleksirali ga. Zatim su kliještama uhvatili glavu stvorenja i uklonili je iz ogranizma pacijenta izvještava New York Post.

Srećom, pacijent se dobro oporavio nakon operacije i otpušten je nakon dva dana.

Očigledno, opstrukcije hrane su među najčešćim problemima sa kojima se susreću u bolnici, prema ljekarima ustanove, koji kažu da će predmeti spontano proći u 80% do 90% slučajeva. U međuvremenu, endoskopska intervencija je neophodna u 10 do 20 odsto slučajeva, dok 1 odsto njih zahtijeva operaciju.

“Tehnika guranja” je primarna metoda koja se preporučuje sa visokim stopama uspjeha, međutim primjena prekomjerne sile može da izazove perforaciju jednjaka”, rekao je medicinski tim.

Nažalost, ovo je daleko od prvog puta da je glavonožac otišao niz pogrešnu cijev.

Godine 2016., dvogodišnji dečak u Vičiti, Kanzas, morao je da bude hospitalizovan nakon što mu je hobotnica zaglavila u grlu tokom jedenja sušija. U međuvremenu, otprilike šest ljudi umre godišnje od jela sannakji, živog jela od hobotnice koje je poslastica u Južnoj Koreji.

Smrtonosni slučajevi se javljaju odnosno se uzrokuju kada se sisaljke zalijepe za bočne strane ždrijela, što uzrokuje gušenje žrtve.

(ZanimljiovostDana)

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare