Lijekovi liječe a oni pomažu: Dodaci ishrani i njihova važnost - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Lijekovi liječe a oni pomažu: Dodaci ishrani i njihova važnost

Kada je u pitanju kvalitetna i uravnotežena ishrana, veoma je teško iz hrane dobiti sve potrebne vitamine, minerale i antioksidante, koji su važni za očuvanje zdravlja. Upravo zato su dodaci ishrani od krucijalne važnosti.

Zašto su dodaci ishrani iliti dijetetetski suplementi bitni? Zato što čuvaju zdravlje i utiču na vitalnost organizma.

“Zbog veoma raznovrsnog sadržaja i namene, poslednjih decenija beleži se stalni porast upotrebe dodataka ishrani među svim starosnim kategorijama stanovništva. Istraživanja koja su ispitivala informisanost potrošača o ovim dijetetskim proizvodima i razlozima za njihovu upotrebu ukazuju da se često izbor dodataka ishrani vrši bez prethodnog saveta sa lekarom. Nepravilna i neracionalana upotreba može rezultirati pogoršanjem ili oštećenjem zdravlja”, navodi Batut.

Kako iz Batuta objašnjavaju, dodaci ishrani (dijetetski suplementi) su hrana koja dopunjuje uobičajenu ishranu. Najčešće predstavljaju, pojedinačno ili u kombinaciji, koncetrovane izvore raznih vitamina (vitamin C, vitamini B kompleksa, vitamini A, D, E, K) i minerala (magnezijum, kalcijum, cink, selen, gvožđe), kao i drugih sastojaka sa hranljivim ili fiziološkim delovanjem (aminokiseline, enzimi, masne kiseline, dijetna vlakna, dobre bakterije, biljke, biljni produkti…).

Kako iz Batuta navode, u cilju bezbedne upotrebe dodataka ishrani, važno je pridržavati se sledećih preporuka:

*Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu.

*U izboru dodatka ishrani posavetujte se sa vašim izabranim lekarom/lekarom specijalistom za osnovnu bolest koju imate i/ili lekarom specijalistom za ishranu. Oni će na osnovu uvida u vaše zdravstveno stanje, terapiju koju koristite, rezultate biohemijskih analiza krvi, simptome na koje ukazujete, kao i na osnovu uvida u navike u ishrani i procenu stanja uhranjenosti, preporučiti vrstu dijetetskog proizvoda.

*Dodatke ishrani kupujte samo na ovlašćenim mestima za prodaju ovih proizvoda.

*Deklaracija svakog dodatka ishrani u prometu mora da sadrži podatak o broju i datumu upisa u Registar dijetetskih proizvoda Ministarstva zdravlja Republike Srbije, što ukazuje da je proizvod kategorisan i proveren na zdravstvenu ispravnost u ovlašćenim institucijama.
Pridržavajte se svih uputstava i upozorenja navedenih na deklaraciji.

*Deklaracija svakog dodatka ishrani mora da sadrži upozorenja o potencijalnim opasnostima primene dijetetskog suplementa u kombinaciji sa drugim proizvodima ili lekovima.

*Preporučena dnevna doza dodatka ishrani se ne sme prekoračiti.

*Mnogi dodaci ishrani, zbog prirode aktivnih i pomoćnih sastojaka, nisu namenjeni deci, trudnicama, dojiljama i osobama koje boluju od određenih hroničnih bolesti.

*Pre upotrebe proverite da li ste preosetljivi ili alergični na neki od sastojaka proizvoda.

*Dodatak ishrani nakon otvaranja originalnog pakovanja čuvajte na suvom i tamnom mestu, van domašaja dece.

*Dodatak ishrani koristite samo u naznačenom roku trajanja.

Iz mnogih razloga dodaci ishrani pronalaze svoje mesto u području “preventivne ishrane”, kao i u području “preventive dobrom zdravlju”. Uzimanjem te vrste hrane potrošaču se daje dodatna mogućnost da se sam ili uz pomoć stručne osobe brine o svom zdravlju.

Danas objavljeno

Doktor upozorio – Nikako nemojte da preskačete obroke

Vanja A

Snižava pritisak, smanjuje od srčanih oboljenja

Vanja A

Pita s ovsenim pahuljicama

Vanja A

Ostavite komentar