10. Jula 2024.

Lider Nacionalnog okupljanja na čelu Orbanove grupe: Patrioti svakog dana sve veći

Lider francuskog Nacionalnog okupljanja (RN), dvadesetosmogodišnji Žordan Bardela biće na čelu nove Orbanove nove grupacije u Evropskom parlamentu – Patrioti za Evropu.

Saopštenje o ovoj odluci usledilo je dan nakon što je Bardelinova stranka izgubila u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj.

U postizbornom govoru u nedelju uveče, Bardela je najavio da će se članovi RN-a u Evropskom parlamentu (EP) pridružiti “velikoj grupi” koja će uticati na “ravnotežu snaga u Evropi, odbacivanje poplave migranata, kaznena ekologija , i oduzimanje našeg suvereniteta”.

Bardela je u ponedeljak rekao da Patrioti za Evropu predstavljaju “nadu za desetine miliona građana u evropskim nacijama koji cene svoj identitet, svoj suverenitet i svoju slobodu”. Takođe je obećao da će “raditi zajedno kako bismo ponovo preuzeli naše institucije i preorijentisali politike da služe našim nacijama i narodima”.

Mađarski premijer Viktor Orban, Herbert Kikl iz krajnje desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) i Andrej Babiš, lider populističke češke ANO, najavili su pokretanje saveza Patrioti za Evropu prošlog meseca.

Orban je rekao da su potpisali “patriotski manifest”, obećavajući “mir, bezbednost i razvoj” umesto “rata, migracija i stagnacije” koju je donela “briselska elita”.

U roku od nedelju dana, stranke desnice i krajnje desnice u 12 evropskih zemalja rekle su da će se pridružiti grupi, uključujući portugalsku Čegu, španski Voks, holandski PVV Gerta Vildersa, Dansku narodnu partiju i Vlaams Belang iz Belgije.

U ponedeljak ujutro pridružili su se i RN i italijanska desničarska populistička partija Liga, čime je ukupan broj članova grupe porastao na 84.

Većina ovih partija je nekada pripadala grupi “Identitet i demokratija” (ID), koja će sada verovatno prestati da postoji.

Sa 30 poslanika u Evropskom parlamentu, Bardelin kontingent RN biće najveći u grupi Patriota.

Ova alijansa je sada treća po veličini u Evropskom parlamentu, posle Evropske narodne partije (EPP) desnog centra i Socijalista i demokrata (S&D) levog centra.

Iz grupacije “Patrioti za Evropu” su naročito odsutni partija “Braća Italije” (FdI) italijanske premijerke Đorđe Meloni, koja pripada savezu evropskih konzervativaca i reformista, i nemačka Alternativa za Nemačku (AfD), koja je politički beskućnik nakon niza skandala ranije ove godine.

Predsednik belgijske krajnje desničarske partije Vlaams Belang Tom Van Griken rekao je da “desničarske, patriotske i nacionalističke stranke” koje čine savez Patriota imaju “više zajedničkog od onoga što nas deli”.

Međutim, stranke se razlikuju u nekim ključnim oblastima – posebno u pogledu njihovog stava o NATO-u i podršci EU Ukrajini.

Evropski izbori održani su 9. juna i rezultirali su dobitkom za krajnje desničarske i nacionalističke stranke, iako je desni centar takođe pokazao dobre rezultate, držeći svoju poziciju najveće grupacije i uspevši da dobije mesta. RN je bila jedna od uspešnih priča te noći. Osvojila je više od 30 odsto glasova, dvostruko više od centrističke Renesansne stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona.

To je podstaklo Makrona da raspiše vanredne parlamentarne izbore. Dok je RN došao na prvo mesto u prvom krugu 30. juna, izgubio je od levičarske koalicije i od Makronovog sopstvenog Ansambla u drugom krugu, koji je održan 7. jula.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare