13. Jula 2023.

Li-Fi mreža koristi svjetlost i sto puta je brža od Wi-Fi

Institut inženjera elektrotehnike i elektronike objavio je juče da je dodao novi standard za bežičnu komunikaciju zasnovanu na svjetlosti Li-Fi 802.11bb

Zagovornici standarda za umrežavanje zasnovanog na svetlosti tvrde da je Li-Fi 802.11bb sigurniji i čak sto puta brži nego Wi-Fi. Objavu Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) tako su pozdravile mnoge globalne Li-Fi kompanije, jer će ona pomoći da se ubrza uvođenje i usvajanje ovog standarda tehnologije za prenos podataka.

Prednosti korišćenja svetlosti umesto radio frekvencija (RF) su to što on isporučuje bržu i pouzdaniju bežičnu komunikaciju sa neuporedivim nivoom bezbednosti u odnosu na konvencionalne tehnologije kao što su Wi-Fi i 5G, tvrde kompanije koje zagovaraju Li-Fi. Sa objavom 802.11bb dolaze i nade da će on moći uspešno da radi zajedno u kombinaciji sa drugim sistemom odnosno Wi-Fi protokolima.

Iako se tehnologija konstantno razvija, Li-Fi ne bi trebalo da uništi Wi-Fi i 5G alternative, kao ni žičane mreže jer radio talasi i dalje imaju izrazitu prednost u pogledu prenosa informacija kroz atmosferu na velikoj udaljenosti. Umesto prevazilaženja jednog ili drugog umrežavanja, novina omogućava da se prednosti Li-Fi umrežavanja koncentrišu gde god je to moguće.

U video snimku ispod, može se videti kako radi ovaj sistem koji iskorišćava infrastrukturu osvetljenja zgrade za prenos podataka. Svetla ne trepću jako i vidljivo, jer se za prenos podataka koristi deo infracrvenog spektra.

Brzine koje dostiže ovaj standard navodno idu i do 224 GB/s, a ono gde on još sija (doslovno i preneseno) nije samo ovo polje. Dominik Šulc, predstavnik kompanije Fraunhofer HHI ističe da mu ekskluzivni optički spektar koji koristi Li-Fi omogućava veću pouzdanost, manje kašnjenje i “štucanje” u procesu prenosa informacija. Štaviše, širenje svetlosne linije “vida” povećava bezbednost prenosa informacija sprečavanjem udaranja i prodiranja u zid, smanjujući rizik od ometanja i prisluškivanja. To obezbeđuje bolju navigaciju prenosa podataka u zatvorenom prostoru sa preciznošću do centimetra.

Nakon objavljivanja standarda, proizvođači mogu imati veće poverenje u ovaj način umrežavanja i polako mogu početi da implementiraju novu tehnologiju, tamo gde ima prostora za nju.

Li-Fi modul Light Antenna ONE

Jedna od kompanija koja gura ovu tehnologiju, pureLiFi već je pripremila Light Antenna ONE modul za integraciju ovog standarda u povezane uređaje. Ovaj mali hardverski dodatak dužine je 14,5 milimetra i kompanija ga trenutno dostavlja proizvođačima opreme na procenu.

To znači da bi do sledeće MWC konferencije posvećene najviše mobilnoj industriji, moglo da se pojavi daleko širi dijapazon Li-Fi mrežnih dodataka kao i korisničkih uređaja koji podržavaju ovaj standard.

Naravno, dok je Li-Fi savršen za kućnu i kancelarijsku upotrebu, ipak postoje ograničenja kada izađete napolje, pa ovaj standard vide deluje kao komplement postojećim bežičnim mrežama, nego kao pravi konkurent.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare