4. Marta 2024.

Letjelica “Kru dregon” sa ruskim kosmonautom lansirana na Međunarodnu svemirsku stanicu

Osim Aleksandra Grebenkina, međunarodnu posadu misije “Kru-8” čine astronauti NASA Metju Dominik, Majkl Barat i Dženet Eps, koji će na stanici provesti oko šest mjeseci

Američka svemirska letelica “Kru dregon” (“Crew Dragon”) kompanije “Spejs iks” lansirana je danas sa ruskim kosmonautom Aleksandrom Grebenkinom na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Raketa “Falkon-9” lansirana je iz svemirskog centra Džon Kenedi (Florida) u 22:53 po lokalnom vremenu. 

Osim Grebenkina, međunarodnu posadu misije “Kru-8” čine astronauti NASA Metju Dominik, Majkl Barat i Dženet Eps. Svi oni će na stanici provesti oko šest meseci.

NASA je 31. januara objavila da je lansiranje letelice “Kru dregon” sa kosmonautom Grebenkinom planirano za 22. februar, gde će šest meseci sprovoditi istraživačke i operativne misije.

Posada letelice “Kru Dregon”Tanjug/AP Photo/John Raoux

Na leto 2022. godine, Roskosmos i NASA potpisali su sporazum o unakrsnim letovima kosmonauta na ISS na ruskim i američkim transportnim svemirskim brodovima sa ljudskom posadom. 

Cilj Sporazuma je da obezbedi da u slučaju vanredne situacije u vezi sa otkazivanjem ili značajnim odlaganjem lansiranja ruske ili američke svemirske letelice, bude obezbeđeno prisustvo na ISS-u najmanje jednog kosmonauta Roskosmosa i jednog astronauta NASA za servisiranje ruskog i američkog segmenta.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare