1. Maja 2023.

Legende nikad ne umiru: 29 godina od smrti Airtona Sene

Trostruki svetski šampion preminuo je dok je vodio na Velikoj nagradi San Marina koja se vozila na stazi Imola, a imao je 34 godine.

Seninoj sahrani prisustvovalo je više od milion ljudi, a mnogo više od toga izašlo je na ulice kako bi odalo počast Brazilcu.

“Bog je držao ruku nad Formulom 1 već duže vreme. Ovog vikenda on ju je sklonio”, prokomentarisao je tada Seninu smrt legendarni Niki Lauda.

Tokom kvalifikacija za istu trku, samo dan ranije, preminuo je mladi austrijski vozač Rolan Racerberger, što je bila prva smrt u F1 posle skoro 12 godina.

Sena nije dobro podneo smrt Austrijanca, čega se jednom prilikom prisetio medicinski delegat Sid Votkins, koji je urgirao Brazilcu da se ne takmiči na Imoli.

“Airton je poludeo. Nije video smrt na stazama pre toga. Mnogo incidenata se desilo u prethodnih 12 godina, mnogo povreda, ali niko nije bio zauvek izgubljen”, rekao je Votkins, koji se prisetio šta mu je Sena rekao na molbe da se ne trka i “da odu na pecanje”.

Foto: Profimedia

“Postoje određene stvari koje ne možemo da kontrolišemo. Ne smem da odustanem, moram da nastavim”.

Sena je trku počeo na pol poziciji, nedaleko od Mihaela Šumahera u Benetonu. Trka je počela bezbednosnim automobilom nakon što se Pedro Lemi zakucao u bolid Džej Džeja Lehta.

Već tokom drugog kruga posle restarta trke, Senin Vilijams se zakucao u betonski zid.

Brazilac je prevezen u bolnicu, a trka je nastavljena 37 minuta posle tog sudara i osvojio ju je Šumaher.

Foto: Profimedia

Dva i po sata kasnije objavljeno je da je Sena umro.

To je bila tek treća Senina trka u Vilijamsu, nakon što je napustio Meklaren, i mnogo toga se pisalo o tom nedeljnom popodnevnu, a samo jedno je sigurno.

Senina smrt je potpuno promenila Formulu 1: Uvedene su mnoge rigoroznije sigurnosne provere i promenjena je istorija tog sporta.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare